Algemeen

Joop en Annie uit Geesteren vieren 60 huwelijksjaren

GEESTEREN - Het was op een bruiloft van wederzijdse kennissen toen Joop Hilberink uit Geesteren zijn oog liet vallen op de Langeveense Annie. Die ontmoeting bleek het begin te zijn van een diamanten huwelijk. Vorige week vierde het bruidspaar het huwelijksjubileum. Als het aan hen ligt, plakken ze er sowieso nog vijf jaar bij aan. Burgemeester Anko Postma kwam vorige week maandag op bezoek om het diamanten echtpaar namens het collega van Tubbergen te feliciteren.

Geven, nemen en huwelijkszegen

Na de eerste dans tijdens het feest bij Kottink sprak het stel vaker af. “Ik wist gelijk, die moet ik niet laten lopen”, zegt Joop. “Na vijf jaar verkering zijn we op 16 oktober 1963 getrouwd.”  “We wilden wel eerder trouwen en vervolgens bij zijn ouders intrekken”, vult Annie aan. “Maar Joop had nog broers en zussen die thuis woonden dus was er nog geen ruimte voor ons. Dat was ook niet erg hoor. Het is prima zoals het gegaan is. We zijn ook blij dat we deze mijlpaal mee mogen maken. Ons 60-jarig huwelijksfeest hielden we zondag al, dat was erg gezellig.” Wat volgens haar het geheim is van een lang, gelukkig huwelijk, daarover hoeft de bruid niet lang na te denken. “Geven en nemen. En ik ben blij dat we in de kerk getrouwd zijn”, zegt ze. “Die kerkelijke huwelijkszegen krijg je niet voor niets. Het geeft ons steun.”

Klompenhandel over de grens

Joop, ook wel ‘Brughoes Joop’ genoemd, groeide op in een gezin met elf kinderen. Na het overlijden van zijn vader begon zijn moeder een kruidenierswinkel in Geesteren. Joop (88) weet niet anders dan dat hij er meehielp. “Mijn moeder stond in de winkel en ik ventte langs de deur”, blikt hij terug. “Dat deed ik 35 jaar lang tot ik moest stoppen vanwege rugklachten.” Verhalen over zijn ervaringen als ‘venter’ vertelt hij nog altijd graag. “Als jonge jongen begon ik met paard en wagen, later met een transportfiets. Toen ik mijn rijbewijs had kwam er een busje. In de tijd van de transportfiets had ik de fietsmand vol met klompen. Regelmatig kwam ik bij een vrouw in Mander die steevast tien tot vijftien paar klompen tegelijk kocht in diverse maten. Daarom dacht ik dat ze vast veel kinderen had”, merkt hij op en zegt vervolgens lachend: “Totdat ik erachter kwam dat ze de klompen doorverkocht in Duitsland. Ja, je kunt niet alles weten.” 

Fijn om thuis te zijn

De ouders van Annie (89) kregen tien kinderen. Annie werkte negen jaar in de keuken van het Gerardus Majella ziekenhuis in Hengelo. Na haar huwelijk met Joop hielp ook zij mee in de kruidenierswinkel. Samen werden ze ouders van drie kinderen, drie zoons. Tijd voor vakantie en het verenigingsleven was er vanwege de zaak niet. “Nu het wel kan zijn we lid van de KBO en de Zonnebloem”, laat Annie weten. “Maar we vinden het ook heel fijn om thuis te zijn. Ik kook nog elke dag zelf. Meestal ‘tuffel met groente’. We zijn tevreden met elkaar en hopen nog lang gezond te blijven. Het zou mooi zijn om over vijf jaar ook ons 65-jarig huwelijk te mogen beleven.”