Algemeen

Jonge mensen met dementie

WEERSELO - Arjan Scholten is geboren in Weerselo en krijgt op jonge leeftijd de diagnose dementie. Arjan en zijn moeder Gerda willen met dit artikel een positieve kant van de zorg benaderen. Als je ziet wat Arjan kan dan heeft hij veel zorg nodig. Dit verhaal is tot stand gekomen met Arjan en zijn moeder samen met een communicatiemedewerker van de Wiedenhof in Haaksbergen. 

Het verhaal van Arjan

Arjan (46 jaar) woont sinds november 2021 op de afdeling ‘Jonge Mensen met Dementie’ (JMD) van locatie Wiedenhof in Haaksbergen. Daarvoor woonde hij op zichzelf in Weerselo. Moeder Gerda, tevens mantelzorger van Arjan, merkte de afgelopen jaren de achteruitgang bij haar zoon. Gerda: “Arjan heeft ongeveer 12 jaar geleefd met een ziektebeeld zonder dat hij wist wat hij had. Toen eenmaal zijn ziekte bekend was, kregen wij via de huisarts een casemanager toegewezen. Zij adviseerde ons te gaan kijken naar andere woonruimte, omdat Arjan snel achteruitging. Zo zijn Arjan, de casemanager en ik samen bij locatie Wiedenhof gaan kijken. Arjan was bij het zien van de locatie direct enthousiast. “Ik kwam binnen bij Wiedenhof en ik wist het direct: “Dit is goed, hier wil ik wonen. In het begin was het wonen op Wiedenhof even wennen en heb ik mij nog wel wat verveeld. Dat was al snel voorbij. Nu heb ik veel vrienden hier. Het is hier super, ik wil hier nooit meer weg. Ik krijg elke dag op dezelfde tijd fysiotherapie, behalve op vrijdag”, aldus Arjan. Arjan is fan van paardensport en liefhebber van plaatjes draaien. Hij merkte zelf dat hij de laatste jaren op meerdere vlakken achteruitging, maar een diagnose bleef lang uit. Sinds zijn ziektebeeld (CADASIL) bekend is, valt er veel meer op zijn plek. 

Verhuizing naar Wiedenhof

Voor moeder Gerda was het verhuizen van Arjan naar Wiedenhof ook een grote verandering. Gerda: “Waar ik eerst iedere dag voor en na mijn werk naar Arjan toeging om hem te helpen, kom ik nu twee keer in de week. Dan gaan we vaak op pad, naar de manage of pakken we de duo fiets. Toen Arjan nog op zichzelf woonde was dat voor mij heel intensief, al mijn vrije tijd werd opgeslokt. Nu Arjan het zo naar zijn zin heeft op Wiedenhof heb ik zelf ook meer rust. Arjan vindt het erg prettig dat hij zijn eigen kamer heeft en naar eigen smaak kan inrichten. De eigen plek en het vaste dagritme geven Arjan veel rust en structuur. Verder neemt Arjan deel aan kunst en cultuur en wordt hij erg vrolijk van muziektherapie. Hij mag vaak zelf de muziek kiezen. De jaren 70/80 muziek vindt hij super. Daarnaast ervaart hij het als erg prettig dat hij woont met andere jongere mensen. “En niet alleen met oude bokken”, lacht Arjan. Ook moeder Gerda beaamt dit. Er is op zijn jonge leeftijd lang niet overal plek. Voor zijn gevoel woont hij nu ideaal, met jonge mensen om zich heen. Ook de ligging van Wiedenhof ervaart moeder Gerda als een pluspunt. Alles is dichtbij en te overbruggen met een rollator, rolstoel of duofiets.  Gerda: "Er wordt goed rekening gehouden met dagritme en individuele behoeftes. Zowel van Arjan als bij andere bewoners. Ik vind het wel een 10!" Ze krijgen hier goede en deskundige zorg. Ik kan zo vaak binnen komen lopen in de huiskamer van Arjans afdeling. En mocht het een keer niet uitkomen, dan geeft het zorgpersoneel dat ook gewoon aan. Ze zijn erg prettig in de omgang en ik kan makkelijk afspraken met ze maken. Arjan is echt op een goede plek met fijne en deskundige zorg. Arjan hoort nu bij de inwoners van Haaksbergen.”

Ine Flinkers

Uw reactie