Algemeen

Irma en Herman Bonvanie al 65 jaar een paar

ALMELO -  “Ik hoorde dat Irma in de keuken van een instelling werkte. Ik dacht meteen: ik zit goed, want de liefde van de man gaat door de maag”, vertelt Herman Bonvanie lachend. Afgelopen week waren ze 65 jaar getrouwd.

Irma Bogen (89) werd geboren in Apeldoorn. Via allerlei omwegen kwam ze in Almelo wonen. Irma werkte tot ze ging trouwen in de keuken van het Algemeen Ziekenhuis in de Brugstraat. Dat deed ze met heel veel plezier. Toen de kinderen groter werden, heeft ze jarenlang scholen schoongemaakt. Irma houdt van sportief bezig zijn en ze deed onder andere aan hardlopen en zwemmen. Naar de gym gaat ze nog altijd. Irma heeft nog steeds allerlei hobby’s, vooral 3D-kaarten maken doet ze, samen met anderen, graag. De opbrengt van de kaarten gaat naar zorgboerderij de Piet.

Herman Bonvanie (85) is een geboren en getogen Almeloër. Hij is in zijn leven heel wat keren binnen Almelo verhuisd. Hij kent de stad dus heel goed. Hij komt uit een echt arbeidersgezin en doorstuderen was er niet bij. Hij heeft heel wat baantjes gehad. Op zijn 35e ging Herman aan de slag bij justitie. Hij heeft 25 jaar tot volle tevredenheid bij de ‘Niendure’ gewerkt. Naast zijn werk heeft Herman altijd heel veel gesport. Tot zijn 42e heeft hij gevoetbald. Ook tennis en golf heeft hij jarenlang gespeeld. Hardlopen deed hij ook veel en graag. Hij heeft meerdere marathons gelopen. ”Ook onze zoon voetbalde veel en is een heel verdienstelijk golfer”, vertelt Herman met gepaste trots.

Irma Bogen leerde Herman Bonvanie kennen bij dansschool Veenstra. “Het was eigenlijk wel heel snel aan, dat is niet meer overgegaan”, vertelt Herman. Het paar kreeg drie kinderen, zes kleinkinderen en inmiddels zijn er ook twee achterkleinkinderen. Ze hebben op meerdere plaatsen in Almelo gewoond. De laatste jaren wonen ze met veel plezier in het appartementencomplex Apollo in de Aalderinkshoek

Het echtpaar trok er regelmatig op uit met de caravan en de twee hebben bijna alle uithoeken van Europa bezocht. Ze rijden allebei nog auto. Eén keer per week komt de huishoudelijke hulp, maar verder redden ze zich nog prima. Wat hun geheim is van een lang huwelijk. “Heel veel humor gebruiken en gewoon doorgaan met ademhalen”, laten beide echtelieden weten en Irma zegt er resoluut achteraan: “Tot over vijf jaar.”