Algemeen

Initiatieven voor kinderen kunnen rekenen op financiële steun

ALMELO - De uitgave van het stripboek de Optocht, grote evenementen als het Historisch Festival, HobNob en de kinderrommelmarkt. Maar ook kleinere activiteiten als Kunst leren waarderen en leerzame initiatieven als het Noordik basisschooldebat. Dat alles, en nog heel veel meer, werd in de voorbije maanden voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door substantiële bijdragen van het Almelose Roggekamp/Peitsch Fonds. Het fonds staat op het punt nog meer initiatieven te steunen en opent tot eind september een nieuwe call.

Dat de samenleving na de coronatijd weer ‘op volle toeren’ draait, is ook bij het Roggekamp/Peitsch Fonds heel goed merkbaar. In de coronapandemie slonk het aantal verzoeken fors, maar sinds het voorjaar ’23 stroomden de aanvragen om financiële steun voor initiatieven van organisaties, instellingen, scholen en particulieren weer binnen. Met uitzondering van de aanvragers die niet aan de voorwaarden van het RP-Fonds voldeden, werden bijna alle verzoeken gehonoreerd.

Nieuwe initiatieven

Organisatoren als Paco Plumtrek, de stichting Almelo Events en HobNob weten de weg naar het Roggekamp/Peitsch Fonds goed te vinden en deden ook in de voorbije maanden geen vergeefs beroep op het fonds. Ze kregen bijdragen van €2000 tot ruim €11.000 voor het opzetten en uitvoeren van hun activiteiten.

Tot tevredenheid van de bestuurders weten ook steeds meer nieuwe initiatiefnemers het RP-Fonds te vinden. Zo kreeg de stichting de Groene Pion uit Aadorp €1000 voor de aanschaf van ‘ouderwetse’ spelletjes en bordspelen voor in het Aahoes, kon Mantelzorg Almelo met jonge mantelzorgers een dagje naar Wildlands en ontving de judovereniging Almelo een garantstelling van €1500 voor het project ‘kennismaken met judo’.

Het kunstenaarskoppel Floortje van Loon en Dennis Zanoni ontving ook een bijdrage, waarmee ze kinderen kunst leerden maken en waarderen tijdens hun succesvolle kunstproject Awareness. De kinderen die meededen kregen hun eigen werk ingelijst en al mee naar huis.

De stichting Hofkeshuis werd door het RP-Fonds met een bijdrage van liefst €6000 in de gelegenheid gesteld om voor het eerst een stripboek over Almelo’s verborgen schat (een grisaille in het Hofkeshuis aan de Grotestraat Noord) te produceren, uit te geven en gratis uit te delen aan kinderen in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs.

Wensslinger

De eerste aanvragen voor het komende najaar zijn inmiddels ook binnen bij het Roggekamp/Peitsch Fonds. Dat gaat in november de Heracles Foundation en Kans voor een Kind helpen bij een opmerkelijk nieuw initiatief: de Wensslinger. Met het project willen de initiatiefnemers kinderen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs bewust maken van armoede en of moeilijke thuissituaties, in de hoop dat leerlingen meer begrip krijgen. In het kader van de Wensslinger gaan groepen samen met een leerkracht een wens kiezen voor iemand die het heel erg goed kan gebruiken en die de klas gaat die wens dan samen met de Heracles Foundation en Kans voor een kind uitvoeren. RP Fonds doet voor dit project een flinke duit in het zakje, van €3500.

Het RP Fonds stelt iedereen met leuke en goede plannen die ten goede komen aan kinderen in Almelo weer in de gelegenheid een financiële bijdrage aan te vragen. Dat kan voor 28 september via e www.rpfonds.nl.