Algemeen

Talent Event Tubbergen is een doorslaand succes

Honderden leerlingen plakken fietsbanden, lassen en ontdekken hun mogelijkheden

TUBBERGEN - Baanbrekend leren (Sterk Techniekonderwijs Almelo e.o.), Canisius Tubbergen en TOF Onderwijs sloegen vrijdag 13 oktober de handen ineen voor het Talent Event. Een succesvolle dag waarop ruim 100 bedrijven meer dan 500 leerlingen uit het basisonderwijs en 400 leerlingen uit het voortgezet onderwijs inspireerden met uitdagende doe-opdrachten. Alle vmbo-profielen en richtingen kwamen aan bod, waaronder ook techniek en technologie. 

Zowel binnen als buiten was er veel te doen en ontdekken. Voor leerlingen, leerkrachten, docenten maar ook ouder(s) en/of verzorger(s). Het doel: leerlingen laten ontdekken waar hun talenten liggen en welke mogelijkheden er zijn op het gebied van studie en werk. 

Een goede start met de basisscholen

Ruim 500 leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van basisscholen uit Tubbergen en omstreken komen deze ochtend naar het Talent Event. Bij de bedrijven kunnen zij aan de slag met praktische doe-opdrachten. Zo laat MBO Vakschool Smeot leerlingen onder begeleiding een muurplanthanger buigen en lassen. “Voor mama!” roept een enthousiaste leerling als ze trots naar het resultaat van haar laswerk kijkt.

Coördinator vmbo/mbo-onderwijs bij Smeot Hans Fokke: “De lasopdracht bedachten we samen met Descotech Metal uit Weerselo. Dat we de lasapparatuur van het Canisius kunnen gebruiken, is heel fijn.”

Bedrijven doen hun best om leerlingen te inspireren. De inmiddels gepensioneerde Tonnie Freriksen is ook de hele dag aanwezig bij Smeot om te helpen. “Ik ben dan wel gepensioneerd, maar ik vind het leuk om kinderen ons prachtige vak te leren”, licht hij toe. “Ook omdat er een groot tekort is aan nieuw talent.”

Enthousiaste ouders en leerkrachten

Uiteraard zijn ouders ook welkom tijdens het Talent Event. Zoals een moeder die ’s morgens meekomt met haar kind van Basisschool St. Alphonsus uit Mariaparochie. “Ik help de school met het vervoer naar het Talent Event en kijk hier uiteraard ook belangstellend rond”, laat ze weten. “Zelf werk ik eveneens in het onderwijs als intern begeleider op een andere basisschool en heb eerder events zoals deze meegemaakt. Wat mij opvalt, is dat dit Talent Event grootschalig is. De leerlingen hebben een ruime keuze aan bedrijven die praktische doe-opdrachten aanbieden, heel leuk.” Odyle Hams,  leerkracht bij basisschool De Wiekslag, is er met haar leerlingen. “Fantastisch!”, vindt ze. “Voor de kinderen is ’t goed om te zien wat ze zoal na de basisschool en middelbare school kunnen gaan doen. Vaak weten ze niet wat ze zelf allemaal kunnen en wat de mogelijkheden zijn. Tijdens het Talent Event kunnen ze dat op één dag ontdekken!” 

Betrokkenheid van alle deelnemers

Leah Masselink, coördinator PR en Communicatie voor Baanbrekend leren ondersteunt samen met Marleen Peddemors,  kartrekker en netwerker bij Baanbrekend leren en stagecoördinator en docent bij Canisius Tubbergen, de organisatie van het Talent Event. “Mooi om te zien hoe enthousiast iedereen is en samenwerkt. Alle scholen van TOF Onderwijs komen bijvoorbeeld met hun leerlingen naar het Talent Event. Dat is wel even een organisatie. Daarnaast is de betrokkenheid vanuit ondernemers uit Tubbergen en omstreken ook heel groot. Iedereen zet z’n beste beentje voor vandaag.”

Aandacht voor alle sectoren

Wat volgens Marleen Peddemors enorm hielp, was de persoonlijke benadering van alle bedrijven. “Vanaf de zomervakantie was ik geen avond thuis, maar het resultaat is er ook naar.”, stelt ze tevreden vast. “Alle technische profielen hebben uiteraard aandacht gekregen. Ons Talent Event is zo breed mogelijk ingezet. We boden bedrijven en instellingen aan vanuit alle vmbo-profielen (maritiem uitgezonderd): Zorg en Welzijn, Economie en Ondernemen, Media, Vormgeving en ICT, Dienstverlening en Producten en Groen, Mobiliteit en Transport, Bouwen, Wonen en Interieur, Produceren, Installeren en Energie en Horeca, Bakkerij en Recreatie.”

Tevens zijn de bedrijven praktisch ondersteund bij het bedenken van aansprekende doe-opdrachten. “Dan heb je het over écht omdenken”, benadrukt Marleen. “De bedrijven zijn heel goed in hun dagelijkse werk, maar tijdens het Talent Event zijn ze even leerkracht en werken ze samen met de leerlingen. Ondernemers zagen dit als een uitdaging. Daarom zaten we voorafgaand aan deze dag met een aantal bedrijven bij elkaar om hen hierin te begeleiden.”

Een combinatie van inspiratie en gewoon doen

Leerlingen mogen zelf kiezen binnen welke branche ze hun talent willen ontdekken. Elke leerling volgt meerdere workshops, daarmee krijgen ze de tijd om met praktische opdrachten aan de slag te gaan.

Marleen Peddemors: “De combi ‘inspireren en aanpakken’ is een succesformule gebleken voor het Talent Event. ’s Ochtends was druk bezocht. Vanmiddag is er vrije inloop, voor iedereen die het leuk en interessant vindt om te komen kijken. Hier maken vooral leerlingen samen met hun ouder(s)/verzorger(s) gebruik van. Marleen vertelt: “Het bezoek aan het Talent Event geeft alle leerlingen hopelijk een beter beeld van de verschillende soorten bedrijven in de gemeente Tubbergen en wat ze daar kunnen doen. Hopelijk helpt dat bij toekomstige keuzes voor een studie of loopbaan.

Aan het Talent Event helpen ook leerlingen van Canisius Tubbergen mee. Sietze uit leerjaar 3 mavo: “Leuk om vandaag te helpen”, zegt hij “Het is goed dat ze ontdekken waar ze talent voor hebben of wat ze later willen worden. Wat ik later wil worden? Ambulancebroeder!” 

Samenwerkende bedrijven

Een ander positief gevolg van de geslaagde dag is volgens de organisatie dat een aantal bedrijven elkaar heeft gevonden in een samenwerking voor het Talent Event. “Zoals vier fietsenzaken: Noppers Aangenaam fietsen, Pegge Tweewielers, Sloot2Wielers en Gast Tweewielers”, somt Marleen op. “Zij pakken samen de presentatie van fietstechniek op. En het leuke is, Bart Oude Hendriksman van Noppers Aangenaam fietsen en Hidde van Pegge Tweewielers zijn oud-leerlingen van het Canisius.” Hidde Frielink: “We doen dit samen en verdelen de doe-opdracht. Ik laat bijvoorbeeld zien hoe je een band afhaalt en Bart laat dan zien hoe je de band plakt. Zo vul je elkaar heel goed aan.” Bart Oude Hendriksman: “In de fietsenwereld is het heel druk. Maar daarom staan we ook hier om de kinderen actief te interesseren voor het vak ‘fietstechniek’. Zodat we op termijn meer fietsenmakers het vak in te krijgen.”

Joost Buurke is teamleider vmbo-bovenbouw bij het Canisius: “Het is belangrijk dat zowel po- als vo-leerlingen de kans krijgen zich breed te oriënteren op hun toekomst, vooral als zij uiteindelijk naar het mbo gaan. Dat kan alleen als je hen een goed beeld geeft van de mogelijkheden zoals tijdens dit Talent Event.”