Algemeen

’Hofdag’ Saasveld viert éénjarig jubileum met een prachtige huifkarrit

SAASVELD - Het begon allemaal met de vraag uit het dorp waarom er in Saasveld niet iets bestond in de vorm van een groepsdagactiviteit voor de inwoner op leeftijd ’met een betke tied over’... In najaar 2022 bracht onze dorpsondersteuner deze vraag in bij de werkgroep Zorg Veur Mekaar Saasveld. Zorg Veur Mekaar heeft de aanjagersrol op zich genomen en inmiddels staat er na een jaar een goedlopende Hofdag die zelfstandig gedraaid wordt door vrijwilligers. Het bijzondere is dat Saasvelders dit in zijn geheel voor Saasveld doen en er geen indicatie nodig is van de gemeente.

Maar hoe ging dat dan?

Eerst werd de verbinding gezocht met onze vrijwilligers. Samen met hen werd na gedegen voorwerk aan de voorbereidingen begonnen. De inrichting van de locatie mocht niet veel kosten dus werd er van alles bij elkaar gescharreld en menig kringloopwinkel afgestruind. De inrichting was klaar, genoeg vrijwilligers hadden zich spontaan aangemeld en werd er besloten op de eerste, derde en vierde (en soms ook een vijfde) donderdag van de maand de bezoekers een volledig en zo gevarieerd mogelijke daginvulling aan te bieden.

Maar hoe bereiken we onze ouderen?

Onze dorpsondersteuner Jolande Lammertink kende inmiddels genoeg inwoners waarvan ze dacht dat deze activiteit voor hen een mooie aanvulling zou zijn. De aanmeldingen kwamen al snel binnen. Zo werden begin juni 2023 op de eerste Hofdag al meteen tien gasten feestelijk verwelkomd met koffie en een groot stuk taart. In een kleine gemeenschap kent iedereen iedereen en meteen de eerste dag was er een klik. Ook de innerlijke mens kwam niets tekort, de kok stond garant voor een heerlijke kop soep en de vrijwilligers voor een uitgebreide smakelijke lunch. De sfeer was van begin af aan plezierig en de dorpse gemoedelijkheid vierde hoogtij.

De deelname aan de Hofdag is gegroeid want wie eenmaal de sfeer heeft geproefd, is de volgende keer geheid weer van de partij. Meestal is er ’s morgens een geplande activiteit of wordt spontaan een invulling bedacht en na de middag is er tijd voor een spel of een rondje ’bewegen’. Naast de voortreffelijke zorg hebben de vrijwilligsters ook het grootste aandeel in het organiseren van een activiteit.

En wat hebben we dan allemaal al gedaan?

• Voor een morgen vol humor zorgde Eddie Schabbink, de oud-Saasvelder die nog altijd zijn geboorteplaats hoog in het vaandel heeft staan en Zorg Veur Mekaar een warm hart toedraagt.

• Ook een hoogtepunt was de rit per huifkar door het prachtige buitengebied van het landelijke Saasveld. Rustig toerend werd er met volle teu- gen genoten van de prachtige omgeving en ’s middags in de openlucht heerlijk gesmikkeld van een uitgebreide picknick in de open natuur.

• We waren welkom in de Huupooltuinen van Ria en Ton. We vielen van de ene in de andere verbazing; van de grootte en grillige aanleg van de ietwat verwilderde tuin en wie slecht ter been was, werd rondgereden in een golfkarretje door gastheer Tom.

• Dan is ons al een paar keer door Gerard Wolbert zeer interessante informatie verstrekt over de geschiedenis van Saasveld; over het vroegere kasteel Saterslo, de kasteelheren, kerk, pastorie en buurtschappen.

• Een bezoek aan het Stift te Weerselo.

• Op verzoek gingen drie welwillende voorgan-gers van onze kerkgemeenschap in een speciale eredienst op locatie voor op Allerzielendag op 2 november.

• Meer morgenactiviteiten in het kort:
Interessant was ook Gé Nijkamp met heel veel kennis en uitleg in het Twents over ons mooie dialect, psychologe Karlijn deed haar best ons iets over mindfulness bij te brengen en Mark Mekenkamp kon veel vertellen over zijn grote handicap en enorme doorzettingsvermogen met handbiken, waardoor hij inmiddels uitstekend presteert en bij de besten van de wereld hoort! En bij vader Johan loop je nooit mis, altijd is hij bereid één van zijn historische film af te draaien. Bijzonder was ook het verhaal met mooie dia’s van Bertus over het leven van zijn bijenvolk en Mathilde Geerds zorgde niet alleen voor de sketches vol humor, ook las zij op de kerstmorgen het kerstverhaal voor afgewisseld met zang van de Tilligte zangeressen Gertruud en Angela. Voorts gingen we gezellig op de koffie op een zorgboerderij en kregen we nuttig advies van een wijkagent. En knipmutsennaaister Jenny uit Rijssen vertelde interessante weetjes over de oude Twentse klederdracht.

• Sinds kort kunnen de Hofdag-gangers bij mooi weer een ritje te maken op een duofiets. Uit deze opsomming blijkt dat er meer dan genoeg variatie is op onze Hofdagen en verdient het een warme aanbeveling de stap te wagen voor wie er ook graag bij wil horen! De sfeer is zonder meer goed en onze vrijwilligers doen er werkelijk alles aan het iedereen perfect naar de zin te maken! De aanjagersrol van Zorg Veur Mekaar een dagactiviteit in Saasveld te realiseren blijkt in de praktijk al een jaar lang voor de volle honderd procent geslaagd. De Hofdag draait nu zelfstandig!

Uw reactie