Algemeen

Burgemeester Anko Postma voelt zich thuis in Tubbergen

‘Het was meteen raak, Tubbergen past als een jas’

ALMELO - Voor zowel de gemeente Tubbergen als Anko Postma markeert de datum 28 september 2023 een bijzonder en nieuw tijdperk. Die dag werd de 51-jarige Postma geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Tubbergen. In de maand die volgde bezocht hij fietsend alle negen kerkdorpen van de gemeente. Het is gelijk typerend voor de nieuwe burgemeester . ‘Ik wil de dorpen op, de straten in. Alles begint bij Noaberschap’.

De beëdiging vond plaats tijdens een buitengewone raadsvergadering. Deze begon met een muzikaal onthaal van de acht muziekverenigingen uit de gemeente Tubbergen. Na een persoonlijke toespraak werd Anko Postma door de Commissaris van de Koning, Andries Heidema, beëdigd. Heidema benadrukte dat de voorkeur van Anko Postma voor de gemeente Tubbergen al tijdens zijn eerste kennismaking duidelijk werd. 

Wie is Anko Postma eigenlijk en wat zijn zijn ambities? Een korte kennismaking met de

nieuwe burgemeester van de gemeente Tubbergen.

Nieuwe start

Bestuurlijke ervaring heeft Anko Postma, echtgenoot van Esther en vader van Jens (21), Pepijn (19) en Sterre (14), wel als het gaat om plattelandsgemeenten. In zijn voorlaatste functie was hij wethouder namens zijn partij Opsterlands Belang in de gemeente Opsterland. “Zoals een collega-wethouder ooit zei: ‘het wethouderschap is de mooiste hondenbaan die er is”, merkt hij op. “Een hond doet het ook nooit voor iedereen goed. Als wethouder dien je het algemene belang.” Het college van de gemeente Opsterland doorkruiste provinciegrenzen om een kijkje te nemen in de nieuwe habitat van hun oud-collega. “Zij koppelden er een team-dag aan en zijn hier zelfs blijven slapen. Ik vind het geweldig om op zo’n manier een nieuwe start te maken.” 

Wethouder wordt burgemeester

Anko Postma is geboren en getogen in het Groningse Westerkwartier en woonde 20 jaar in Friesland. “Daar zette ik me in voor onder andere de peuterspeelzaal, het schoolbestuur,  Openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets”, vertelt hij. “Ik was voorzitter van Plaatselijk Belang, voorzitter van het Openluchtspel Opsterland en zes jaar wethouder in de gemeente Opsterland. Daarnaast was ik actief in de landelijke besturen van de Wethoudersvereniging, Kennispunt Lokale Politieke Partijen en de Commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit van de VNG.”

Hoewel hij zijn wethouderschap naar eigen zeggen met veel plezier vervulde, stond Postma na zes jaar open voor een nieuwe uitdaging. Bij voorkeur in het ambt van burgemeester. “Dan komen er wel eens kansen voorbij maar de regio moet wel bij je passen”, vindt hij. “Eind mei zag ik de vacature vrijkomen voor het burgemeesterschap in Tubbergen. Mijn interesse was gelijk gewekt en ik besloot te solliciteren.”

De interesse bleek wederzijds te zijn. Postma werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. “Het was meteen raak”, zegt hij met een glimlach. “Het vanaf het eerste moment goed. Tubbergen past als een jas.”

Thuis in Tubbergen

Postma vervolgt: “Waarom juist Tubbergen mij zo aanspreekt? Ik ken deze gemeente vanuit mijn jeugd. Vroeger hadden mijn ouders een vakantieverblijf in het Duitse Uelsen. We gingen heel vaak de grens over naar Tubbergen. Ik koester dan ook warme herinneringen aan Twente met z’n coulisselandschap. In de landelijke omgeving van Tubbergen voel ik me thuis. Zelf ben ik namelijk ook opgegroeid op een boerderij. Bovendien spreek ik de taal. Ik beheers het Twents uiteraard niet vloeiend, maar net zoals bij Fries en Drents is de basis Nedersaksisch.” Als welkomstgeschenk kreeg Postma uit handen van locoburgemeester Hilde Berning een zogeheten ‘goastok’ -een traditionele Twentse wandelstok- aangeboden. Het cadeau dient als symbool om de nieuwe burgemeester op weg te helpen en door Tubbergen te leiden ter kennismaking met de inwoners, ondernemers, organisaties en tradities. 

“Een prachtig symbolisch cadeau”, klinkt het enthousiast. “Voor mij staat het tevens symbool voor de raad, de cultuur, het erfgoed en de toekomst.”

Met eigen oren en ogen ervaren

De invulling van zijn nieuwe ambt zal volgens Anko Postma een gebalanceerde combinatie worden van idealisme en realisme. “Wat ik heel belangrijk vind, is het aangaan van de dialoog. Met mensen in gesprek gaan om te horen wat er leeft. Mensen bij elkaar brengen voor het creëren en vergroten van onderling begrip. Want ik snap de boeren, ik begrijp de onrust en onmin. Het is essentieel om als overheid de dialoog op gang te houden. De lopende casussen in de gemeente Tubbergen, zoals windmolens en het azc in Albergen ken ik alleen van buitenaf. Daarom wil ik nu eerst met eigen ogen en oren ervaren. Niet om met hapklare oplossingen te komen. Die heb ik -en zijn er- simpelweg niet. Ja, het zal dus ook weleens moeilijk worden.”

Het klinkt als een goed begin met mooie voornemens. Maar wat kunnen inwoners uit de gemeente Tubbergen concreet verwachten? “Dat ik de verbinding opzoek”, zegt Postma gedecideerd. “ik ga de straten op, de dorpen in.”

Noaberschap is het begin

De kersverse burgervader benadrukt dat de lokale politiek niet alles op eigen houtje kan veranderen. “We kunnen mensen wel dichter bij elkaar brengen”, legt hij uit. “Wat vanzelfsprekend meer behelst dan ‘gezellig buurten en kantines bezoeken. We zijn er tevens om regels na te leven en beleid te maken.”

Eventuele scepsis van mensen vindt hij desgevraagd heel begrijpelijk. “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”, is zijn ervaring. “Mijn ambities als burgemeester van Tubbergen zijn niet slechts een mooi praatje. Ik hoop dat mensen mij de ruimte geven om dit te laten zien. Bovendien wil ik een lans breken om deze regio beter op de landelijke kaart te zetten. Dat kan ik niet alleen. Alles begint bij Noaberschap.”

Langer dan zes jaar verbinden aan Tubbergen

Anko Postma is formeel geïnstalleerd als burgemeester van Tubbergen voor een termijn van zes jaar. Daarna is er de mogelijkheid tot herbenoeming voor eenzelfde periode. Postma: “Ik hoop dat dat gaat gebeuren. Mijn wens is om mij langere tijd aan een gemeente te verbinden. Inmiddels ben ik verhuisd van het Friese Nij Beets naar de gemeente Tubbergen. Esther en de kinderen hebben hun thuisbasis nog even in Friesland en in de plaatsen waar ze studeren. Zij zijn het allerbelangrijkste in mijn leven. Werk is voornaam, maar privé gaat boven alles. Zonder de grenzeloze steun van mijn gezin had ik deze stap niet kunnen zetten. Dat ik nu burgemeester van Tubbergen ben, dank ik voor het grootste gedeelte aan mijn vrouw en onze kinderen.  

Door: Bianca Lucas