Algemeen

Lezing Historische Kring Almelo

Het Doepark, een veranderd landschap

ALMELO - De Historische Kring Almelo houdt woensdag 20 maart om 20.00 uur een lezing in De Schouw aan het Kerkplein. Deze heeft als titel ’Het Doepark, een veranderd landschap’.

Almelo heeft sinds een aantal jaren een uniek parkje: het Doepark. Het ligt ingeklemd tussen de Hofstraat, de Hanzelaan en de Krikkenstraat. In het midden ligt het Natuurhuus waar het goed toeven is op het terras, terwijl kinderen spelen op het strandje aan het kabbelende water van de Aa. Het is een uniek project. Een grote groep vrijwilligers legde het Doepark aan en onderhoudt het.

Maar tweehonderd jaar geleden waren het bleekvelden en weilanden doorsneden door de verschillende armen van de Aa tot de wolfabriek van Ten Bos en de leerlooierij van Gast werden gebouwd. Almelo werd een industriestad en de Aa werd een stinkende, dode beek. Hanschristiaan Krol vertelt het verhaal van de bebouwing aan de Hofstraat: van Rijks HBS naar badhuis en van postkantoor en bibliotheek naar appartementen en het Doepark nu.

De lezing in De Schouw aan het Kerkplein (gratis parkeren aan Het Kolkje) begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor donateurs en € 5,00 voor andere belangstellenden.

Zie ook www.historischekringalmelo.nl