Algemeen

Het boek over bijzondere graftombes is verschenen

ALMELO - Het boek ‘Bijzondere herinneringsplekken op de Nederlandse dodenakkers’ is verschenen. Het is na vijf jaar intensief werken tot stand gekomen door Harry Löwik en zijn vrouw Anneke. “Zonder haar geweldige hulp en steun was het echt niet gelukt”, vertelt Harry met gepaste trots. Hij is heel blij met het resultaat. Het is een mooi naslagwerk geworden.

Het eerste exemplaar van het boek reikte Harry Löwik uit aan graaf Christiaan van Rechteren Limpurg. Dit gebeurde in het Natuurhus in Almelo. Op de omslag staat het mausoleum van de familie Van Rechteren Limpurg. “Hun grote grafkelder behoort tot de mooiste van ons land”, laat Harry weten. Dat ik zelf uit Almelo kom maakte de keuze voor dit Almelose mausoleum op de cover niet zo moeilijk.

Harry Löwik heeft al heel lang een fascinatie voor bijzondere graven. Het maakte dat hij vijf jaar geleden besloot om bijzondere grafkelders vast te leggen. Samen met zijn vrouw Anneke trok hij er met de caravan op uit om door het hele land bijzondere graven te fotograferen en vaak ter plekke te beschrijven. Van tevoren had Harry al het nodige opgezocht. Ook werd vaak nog van alles gemeten en geobserveerd. “Terwijl ik de boel bestudeerde en de afmetingen nam, noteerde Anneke alles”, geeft Harry aan. Ze bezochten alle provincies en zijn er ruim drie jaar mee bezig geweest.

Er zijn heel veel foto’s gemaakt. Deze zijn op allerlei manieren bewerkt en bijgesneden. Uiteindelijk zijn 145 bijzondere graftombes in het boek uitgebreid beschreven. Het is een boekwerk van 300 pagina’s geworden. “Ik had een opsomming van feitjes opgesteld. Anneke heeft er mooie lopen zinnen van gemaakt”, laat Harry weten. Het uiteindelijke manuscript is nog heel wat keren doorgelezen en steeds vonden ze nog weer een verschrijving, punt, spatie of komma te veel, wel of geen hoofdletter etc.

“We waren bijna klaar, bleek dat we een grafkelder in Rotterdam waren vergeten. Toen zijn we toch maar weer in de auto gestapt en hebben alsnog de foto’s gemaakt en de nodige informatie opgeslagen. In Velp hadden we twee jaar geleden foto’s gemaakt van een mausoleum in vervallen staat. We hoorden dat deze graftombe onlangs was gerestaureerd. Ook dit hebben we opnieuw in kaart gebracht met nieuwe foto’s. Zo is het boek zo up to date mogelijk”, aldus een enthousiaste Harry Löwik, die veel mooie en positieve reacties heeft gehad op zijn boek.

Het boek is verschenen bij uitgeverij 24Bookprint, waar Anneke en Harry Löwik heel fijn begeleid werden. Het boek is in eigen beheer uitgegeven. Belangstellenden voor het boek in A4-formaat mogen een mailtje sturen naar harrylowik@live.nl Foto rechts: Harry vertelt in zijn speech hoe het boek tot stand gekomen is.

Uw reactie