Algemeen

Herdenking Oldenzaler Jan Schoenaker in Saasveld

SAASVELD - In de Plechelmuskerk van Saasveld is op zondag 29 oktober om 10.00 uur een viering ter nagedachtenis aan Jan Schoenaker (april 1923 - oktober 2017), maker van alle 40 gebrandschilderde ramen van deze kerk. Aansluitend is er een tentoonstelling van allerlei werken van deze veelzijdige kunstschilder en glazenier.

De viering met als thema 'geloven in glas' zal voorgegaan worden door karmelietes Sanny Bruijns.

Tijdens de viering is er aandacht voor de gebrandschilderde ramen van Schoenaker, met in het bijzonder het raam ‘De zaaier’. U wordt door middel van teksten en gedichten meegenomen in verhalen die de glazenier met de ramen wil vertellen. Het muzikale gedeelte wordt verzorgd door het koor Da Capo, onder leiding van Resy Weernink. Er wordt gezamenlijk afgesloten en er wordt nagepraat onder het genot van een kopje koffie/thee. 

De kerk in Saasveld geniet al jaren bekendheid vanwege haar prachtig gebrandschilderde ramen. In de afgelopen weken is er op de Bernardusschool in Saasveld aandacht besteed aan het werken met glas in lood en een stukje geschiedenis met betrekking tot de raamwerken van Jan Schoenaker. 

Alle groepen hebben zelf iets gemaakt rond dit thema, waarbij de oudste leerlingen in het atelier van Lucy Nijhuis aan de slag zijn geweest met het werken met glas. Resultaten hiervan worden ook in de kerk tentoongesteld.