Algemeen

Hans Olde Monnikhof Ridder Oranje Nassau: een gedreven en bevlogen ondernemer

OOTMARSUM - Zes jaar geleden bij de viering van het 100-jarig bestaan van De Monnik Dranken in Oldenzaal was er al een koninklijk predicaat voor het bedrijf. En vorige week vrijdag was daar ineens een koninklijke onderscheiding voor oud-directeur Hans Olde Monnikhof  persoonlijk. Tijdens de jaarlijkse bedrijfsbarbecue werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester John Joosten was ervoor naar Oldenzaal gekomen om de totaal verraste Ootmarsummer de bijbehorende versierselen op te spelden.

Nietsvermoedend was hij vanuit Ootmarsum naar Oldenzaal gekomen voor de jaarlijkse bedrijfsbarbecue. De eerste nadat hij op 1 januari van dit jaar de directie aan zijn zoon Luuk had overgedragen. Hans Olde Monnikhof had er zin in want het was het begin van een lang Pinksterweekeinde. Maar terwijl hij gezellig stond te praten, ontstond er plotseling reuring op het terrein. Het muziekkorps Semper Crescendo kwam aangemarcheerd met daarachter zijn familie, een stel goede vrienden én burgemeester John Joosten van de gemeente Dinkelland. Hans Olde Monnikhof begreep er niets van. Maar de burgemeester hielp hem uit de droom. ,,Want’’, zei Joosten, ,,het heeft zijne majesteit koning Willem Alexander behaagd om jou te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.’’ Hans Olde Monnikhof moest wel even slikken. Een koninklijke onderscheiding was toch wel het laatste waaraan de 68-jarige Ootmarsummer had gedacht.

Passie

Joosten vertelde dat Hans Olde Monnikhof de derde generatie is van het familiebedrijf De Monnik Dranken. En dat hij de man is geweest die het bedrijf in de afgelopen decennia van een kleine en hoofdzakelijk plaatselijk opererende groothandel in dranken en leverancier van de horeca heeft ontwikkeld naar een toonaangevend, landelijk opererend bedrijf dat niet alleen tot in wijde omgeving levert aan de horeca maar ook aan slijterijen, wijnhandelaren en speciaalzaken in heel Nederland. ,,En dat deed je”, aldus de burgemeester, ,,gedreven en met passie.

Pionier

Ongetwijfeld zullen de gedachten van Hans Olde Monnikhof tijdens de mooie woorden van John Joosten ook even bij zijn vader Henk en zijn oom Jan zijn geweest. Want zij waren de tweede generatie die het bedrijf weer van hun vader en oprichter Hendrik overnamen. Pils Hendrik was de naam van deze Oldenzaalse pionier; hij begon in 1918 met een limonadefabriekje in het latere pand van slager Braakhuis aan de Kerkstraat in hartje Oldenzaal. De naam van deze limonade klinkt menigeen nog vertrouwd in de oren: C’est Ca. Pils Hendrik trok er met de hondenkar op uit om limonade én bier te slijten in Oldenzaal en omgeving. De zaken gingen goed en via een ruimte in de Molenstraat kwam Drankindustrie en Handelsonderneming De Monnik NV in de Haverstraat terecht met het bedrijf. In 1945 namen Henk en Jan het bedrijf van hun vader over. Twintig jaar later namen de gebroeders een nieuwe moderne bedrijfsruimte in gebruik aan de Haerbroekstraat.

Megagroei

Hans kwam rond 1980 in het bedrijf en in 1986 werd hij directeur. Daarmee werd hij als opvolger van zijn vader en oom de derde generatie van de familie Olde Monnikhof aan het roer van het bedrijf. Het bedrijf zetelt nu op een prachtige en prominente zichtlocatie aan de A1. Het bedrijf maakte daar de afgelopen jaren een megagroei door: van 35 naar 135 voltijdbanen in tien jaar tijd. Nog enkele cijfers voor de beeldvorming: de bedrijfsoppervlakte is 30.000 m2; het assortiment omvat inmiddels meer dan 10.000 artikelen en het aantal zakelijke relaties bedraagt ruim 2000. Personeel Hans Olde Monnikhof beschouwt het personeel als het grootste kapitaal van het bedrijf. Typerend voor de werkwijze van Hans Olde Monnikhof is dat hij zich niet uitsluitend blind staart op zijn eigen bedrijf. Hij vertegenwoordigt in verschillende functies ook de hele branche. Als importeur van distillaten en wijnen uit ruim 40 verschillende landen en als distributeur heeft De Monnik Dranken zich een geheel eigen positie verworven op de internationale markt. Ook op de whisky-markt is De Monnik trendsetter. Op plaatselijk niveau in Oldenzaal maakt Hans Olde Monnikhof zich uiterst verdienstelijk als (bestuurs)lid van onder andere het Boeskool Fonds. Ook is hij (bestuurs)lid van de Oldenzaalse Ondernemersvereniging Club van Tien. De Monnik Dranken wordt vaak gevraagd als sponsor. De Ootmarsumse Boerendansers lopen als een rode draad door het leven van Hans Olde Monnikhof. Al vanaf 1982 is hij lid. En dit lidmaatschap vervult hij op geheel zijn eigen manier. Als boerendanser mag hij gerust worden beschouwd als een ware ambassadeur van Ootmarsum. ,,Al met al”, zo sprak burgemeester John Joosten tot Hans Olde Monnikhof, ,,heb jij deze koninklijke onderscheiding meer dan verdiend.” Bij de muzikale opluistering van Semper was er sprake van een bijzondere kruisbestuiving. Want van de Harmonie Caecilia uit Ootmarsum deden drie muzikanten mee: Paul Schulten, Willy Geerlink en Johnny Kötterman. Foto’s: Caspar Kouijzer