Algemeen

Grand opening van Kulturhus De Mare 2.0 in Noord Deurningen

NOORD DEURNINGEN - Sinds 2009 is Kulturhus De Mare het kloppende hart van Noord Deurningen. De multifunctionele accommodatie fungeert als ontmoetingsplek voor jong en oud. De Mare huisvest meerdere verenigingen en organisaties en verbindt het dorp met een breed aanbod aan sport, cultuur en evenementen. Na het vijftienjarige jubileum afgelopen jaar werd er begonnen aan een flinke upgrade. Na ruim een jaar hard werken werd afgelopen zaterdag 15 juni ‘De Mare 2.0’ gepresenteerd met een grand opening. 

Vele handen maken licht werk

“Afgelopen jaar ging daags na Hemelvaart de eerste schop in de grond. Vanochtend voor de opening werden de laatste dingen nog gedaan”, lacht bestuurslid Edwin Koehorst. “Naast de bouwvakkers zijn er hier zo’n tachtig vrijwilligers waar we regelmatig een beroep op konden doen. Dat is van de catering tot het timmerwerk. In totaal hebben zij er zo’n 1700 vrijwillige uren ingestopt.”

Dat vele handen licht werk maken blijkt tijdens de rondleiding waarin Koehorst met trots wijst op het resultaat: “De Mare is flink uitgebreid, we beschikken nu over een nieuw podium van maar liefst 100m² én daaronder een nieuwe kelder van ook 100m². Het podium heeft een professioneel nieuw licht- en geluidsysteem. De kelder is een ruimte voor artiesten waar zij kunnen repeteren, maar het is ook een multifunctionele ruimte. Elke ruimte heeft een afzonderlijk licht- en geluidssysteem. Zo hadden we vorige week voor de jeugd van Noord Deurningen een Filmavond op het podium én tegelijkertijd een Teenage Party in de kelder eronder. Ook kan er in de kelder vergaderd worden. Naast het podium is een nieuwe goederenlift die naar de kelder gaat. En de zaal heeft er vier meter bij gekregen waardoor we meer capaciteit hebben.”

Behoefte aan oprolsysteem

Het eerste idee voor de upgrade van het Kulturhus werd geboren uit een behoefte vanuit de vrijwilligers, zo blijkt uit het verhaal van Koehorst: “Bij evenementen leggen we een vloer in de sportzaal, die wordt ook afgeplakt als bescherming tegen bier etc. Met een groep vrijwilligers deden we dat altijd handmatig, daar waren we uren druk mee. Om de vrijwilligers te ontlasten wilden we een nieuw oprolsyteem. Daarbij ontstonden ook de overige plannen. In 2016 werden de eerste tekeningen gemaakt en vervolgens moesten we de financiering rondkrijgen. We hebben nu een nieuwe vloer én een oprolsyteem. Binnen twintig minuten is de hele vloer opgerold.”

Ontvangst met feestelijke boog

Daags voor de opening werd De Mare verrast door omwonenden. Met greun haaln, roosjes maken en boog zetten zorgden de noabers op traditionele wijze voor een feestelijke boog voor de ingang van De Mare. Zaterdagochtend liepen de eerste genodigden onder de boog door voor de welkomstreceptie die om 11.00 uur op het programma stond. Aansluitend was er een rondleiding waarbij er een kijkje kon worden genomen in alle ruimten van De Mare. Bestuursleden Willy Bruns, Edwin Koehorst, Arnold Kuiper, Chantal Oude Hengel, Randy Oude Engberink, Hans Stevelink, Tom Tijdhof, Ruud Waaijer en Niels Wigger stonden daarbij enthousiast klaar met tekst en uitleg.

Grand opening na dorpslunch

Na de rondleiding stond er een heuse dorpslunch op het programma waarvoor alle inwoners van Noord Deurningen waren uitgenodigd. Zo’n tweehonderd dorpelingen zaten om 12.00 uur aan tafel en lieten zich de heerlijke lunch goed smaken. De dorpslunch werd begeleid door een optreden van het Denekamps Mannenkoor. Vervolgens was het tijd voor de grand opening. Randy Oude Engberink opende het woord op het nieuwe podium en daarna kwam wethouder Richard de Way naar voren om namens de gemeente Dinkelland de felicitaties over de brengen. Vervolgens nam de voorzitter van De Mare, Arnold Kuiper, het woord. Hij bedankte nogmaals alle vrijwilligers en de partijen die De Mare 2.0 mede mogelijk hebben gemaakt: Leader, VSB, Leefbaar platteland, Gemeente Dinkelland en de Rabobank.

Tot slot werden Willy Bruns en Edwin Koehorst als drijvende krachten in het zonnetje gezet. Met een druk op de rode knop mochten zij de officiële opening verrichten. En een grand opening dat werd het. Met een spectaculaire licht- en geluidshow inclusief special effects werden de nieuwe mogelijkheden van De Mare 2.0 geëtaleerd.

Activiteitenmiddag en feestavond

Na de officiële opening kon iedereen alle ruimtes van het Kulturhus nog eens bewonderen. De opening werd nog de hele dag gevierd door jong en oud. Zo stond er een activiteitenmiddag voor zowel kinderen als senioren op het programma. ’s Avonds stond de nieuwe vloer nogmaals vol met tweehonderd dorpsbewoners die genoten van het avondfeest met een optreden van Fragment.