Algemeen

Gerrit-Jan Pleiter honderd jaar

LOSSER - De dag begint feestelijk: een groepje medebewoners van woonzorgcentrum Maartens-Stede in Losser vormt een erehaag. In de huiskamer staat een boog met roosjes met bovenaan prijkend het getal honderd en de tekst: Hoera! Het is feest. En dat is het. Familie en kennissen komen langs om de 100-jarige verjaardag van Gerrit-Jan Pleiter te vieren.

Een eeuw geleden, op 13 maart 1924, wordt Gerrit-Jan geboren in Eibergen. Vader krijgt de mogelijkheid boerderij Duivelshof in De Lutte te pachten. Het gezin verhuist met de vier kinderen van de Achterhoek naar Twente. De Tweede Wereldoorlog breekt aan en de jonge Gerrit-Jan wordt opgepakt en komt in een werkkamp in Hanover terecht. “Hij heeft er nare dingen meegemaakt,” vertellen dochters Truus en Gea, “Soms praat hij erover, maar vaak ook liever niet.” Het neemt zijn positieve kijk op het leven niet weg.

Vervelen is er niet bij
In 1966 stapt Gerrit-Jan in het huwelijksbootje met Geesje Blaauwbroek uit Friesland die hij via via leert kennen. Het stel neemt de boerderij over van Gerrit-Jans ouders. Het bedrijf telt zo’n dertig stuks vee en er wordt maïs verbouwd. De dochters beschrijven die periode als een mooie periode. “Onze ouders waren altijd thuis en ze lieten ons altijd vrij,” vertelt Truus. Gea beaamt dat: “Ze waren inderdaad niet streng, maar er waren wel duidelijke normen en waarden.” Eind jaren zeventig wil eigenaar textielbaron Ter Kuile de boerederij terug. Het gezin verhuist naar de Iemenhof en betrekt het eerste huis dat daar gebouwd wordt. In principe gaat Gerrit-Jan dan met pensioen, maar vervelen is er niet bij. De familie heeft een grote tuin en vader pakt graag de fiets om een tochtje door de Zandbergen te maken.

Tevreden en genieten
Op 1 november 2015 overlijdt Geesje. De dochters merken dat Gerrit-Jan wat eenzamer wordt met het dorp op afstand. Twee jaar later krijgt hij een plekje bij Maartens-Stede nabij het centrum van Losser. Hij heeft het er naar zijn zin, geniet van lekker eten en drinken. “Nee, geen alcohol,” zeggen de dochters, “Water of koffie vindt hij prima.” Gerrit-Jan oogt tevreden en geniet van de aandacht die er voor zijn verjaardag is. Waarnemend burgemeester en naamgenoot Gerrit-Jan Kok brengt een bezoekje aan de eeuweling en later op de dag wordt er elders in het zorgcentrum nog een klein feestje voor en met hem gevierd. En dat mag zeker vinden Truus en Gea: “Vandaag moet je vieren!”