Algemeen

Eerste buurtmoestuin van Oldenzaal bestaat 10 jaar

OLDENZAAL - De eerste buurtmoestuin van Oldenzaal, De Buurtakker aan de Dr. Poelsstraat/Dr. Nolensstraat, bestaat dit jaar al weer 10 jaar. Samen met WBO Wonen is initiatiefnemer en voorzitter Henry Otter met een aantal buren in 2013 op een braakliggend stuk grond gestart met het verbouwen van eigen voedsel. Zijn doel was om stadstuinbouw in Oldenzaal te introduceren en het verbouwen van eigen, gezond voedsel dichter bij de mensen te brengen en de samenhang en contacten in de buurt te versterken.

De buurtmoestuin De Buurtakker is nog steeds een groot succes en ligt er prachtig bij. Er zijn 10 huishoudens die met veel enthousiasme en plezier in een eigen moestuintje hun biologische groentes, aardappelen en fruit verbouwen. Er wordt dan ook geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onderling wordt veel kennis, ervaring, zaden, plantjes etc. uitgewisseld.

Inmiddels is De Buurtakker doorontwikkeld als een ecologische moestuin waarbij verdere vergroening van Oldenzaal, versterking van de biodiversiteit en tegengaan van hittestress en de gevolgen van de klimaatverandering extra aandacht hebben gekregen. Zo zijn er in de Buurtakker ook allerlei fleurige bijen- en vlinderbloemen en struiken te vinden, zijn er schaduwplekken ingericht en wordt er gebruik gemaakt van regenwater en houtsnipperpaden om het water vast te houden.

Rondom Burendag in het laatste weekend van september wordt het 10-jarig bestaan gevierd met wat extra activiteiten en een groot tuinfeest.