Algemeen

Echtpaar Laarhoven 65 jaar getrouwd

LOSSER - In 1957 vertrokken de familie Laarhoven en de familie Hunter vanuit het voormalig Nederlands Oost Indië met de boot MS Willem Ruys naar Nederland, gedwongen door de politieke situatie destijds. Voor de toen achttienjarige Joy en vier jaar jongere Carla in eerste instantie geen pleziertochtje. Maar omdat de twee stiekem een oogje op elkaar hadden, veranderde de lange tocht een klein beetje in een loveboattrip. 

Eenmaal in Nederland aangekomen houdt de relatie stand en het stel trouwt op 17 juni 1959 in Groenlo. Joy was inmiddels gestationeerd als militair op Vliegbasis Twente. Losser kwam pas in beeld toen een adjudant hem op een dag meldde: “Ik heb een huis voor je.” “Waar?” was Joys vraag, waarop de adjudant antwoordde: “In Losser.” Lachend: “Dan moet je me eerst uitleggen waar Losser ligt.” Oma Lien, Joys moeder, verhuist mee. De eerste jaren woonde het echtpaar aan de Havikstraat en in 1972 verhuisden ze - met dochter Brenda en zoon Gilbert - naar de Richterstraat waar ze nu nog steeds wonen.

Actief in verenigingsleven
Joy blijft tot aan zijn pensioen werkzaam op de vliegbasis en Carla werkt in de confectie op De Pol bij Maraton en Tricolore. In het verenigingsleven vinden de echtelieden hun draai. Joy wordt lid van de Technische Commissie van de Gaffel Aöskes en richt samen met Gerard Huisintveld DV De Grösmeeierkes op. Ook is hij jarenlang lid van het bestuur van het Bruegheliaans festijn en geeft het dorpsfeest een nieuwe dimensie met de organisatie van de reuzenstoet op zondag. Daarnaast was hij binnen tal van verenigingen actief en dat is hij nu nog steeds als lid van Huurdersbelangen Losser. Carla ontpopt zich als een ware keukenprinses en draait dan haar hand er niet voor om om jaarlijks voor wel 35 personen van de Gaffel Aöskes een Indische Rijsttafel te maken. Daarnaast heeft ze een enorme liefhebberij aan het tuinieren.

“We willen graag nog een keer naar Londen. Wat we kunnen doen, doen we nog!”

Vijf jaar later
In 2019 werden de twee (inmiddels is Joy 86 en Carla 83) in het zonnetje gezet in De Week van Losser toen ze zestig jaar getrouwd waren. Nu vijf jaar later worden de Laarhovens door waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok bezocht. Ze wonen nog steeds aan de Richterstraat en willen daar ook niet meer weg. “Nee”, zeggen Joy en Carla in koor. “We hebben zulke fijne buren. We hoeven maar een kik te geven en ze staan klaar.” De bezigheden zijn er nog steeds, maar in aangepast tempo. Koken wordt regelmatig vervangen door maaltijdbezorging, de auto wordt niet meer gebruikt,          tuinieren gaat nog maar geen zware dingen en de boodschappen worden door zoon Gilbert gedaan die in Losser woont. Dochter Brenda woont nog steeds in London, waar kleindochter Aysha (nu 18) inmiddels afgestudeerd is en misschien naar de universiteit in Groningen gaat. Opa en oma zijn daar enorm trots op. Joy is nog steeds bestuurslid van de stichting huurdersbelangen en bezoekt nog zo af en toe een vergadering van de carnavalsvereniging. “Bouwen doen we niet meer.” Maar een feestje bezoeken, doen beiden nog graag. Zo is het echtpaar lid van ‘Oud-Twentenaren’ uit de tijd dat Joy nog voor de vliegbasis werkte. Regelmatig wordt er nog een bijeenkomst of een leuke middag georganiseerd. Zo blijft er altijd wel wat te beleven bij het echtpaar Laarhoven: “We willen graag nog een keer naar Londen. Wat we kunnen doen, doen we nog!”