Algemeen

Diamanten huwelijk voor Gerhard en Marietje Kempers-Nijhuis

DE LUTTE / WEERSELO - Gerhard Kempers geboren op 25 november 1935 en Marietje Nijhuis geboren op 26 september 1940. Ze zijn allebei in De Lutte geboren en woonden zeven kilometer van elkaar. Op een bruiloft hebben ze elkaar ontmoet en sloeg de vonk over. Nu met hun zestig jarig huwelijk zijn ze nog steeds heel gelukkig samen.

Woensdag 30 augustus was het mooi versierd voor de kamer van Gerhard en Marietje Kempers-Nijhuis bij St. Jozef in Weerselo. Dit was de dag dat ze zestig jaar geleden voor de wet zijn getrouwd. Loco-burgemeester Benno Brand kwam namens de gemeente Dinkelland het echtpaar feliciteren en bood hun een mooie bos bloemen aan.

Gerhard en Marietje hebben elkaar leren kennen op 18 oktober 1958 tijdens een bruiloftsfeest bij café “De Tankenberg” in De Lutte. Gerhard en Marietje vertellen: “Het mooie meisje met de paardenstaart, zij is vanavond voor mij. We hebben bijna de hele avond gedanst, heb haar dezelfde avond naar huis gebracht en hebben toen weer een volgende afspraak gemaakt. We woonden allebei in het mooie dorp De Lutte. Na een tijdje kwam Marietje wekelijks bij ons thuis om te helpen met de was en huishoudelijke taken. Dit ging prima, ze was een hele goede hulp. Na ongeveer vijf jaar verkering te hebben gehad vroeg mijn familie of we eens na wilden denken om te gaan trouwen. Mijn ouders waren ziek en ik had nog een zus, zij was mindervalide en nog twee jongere broers. Met een kleine verbouwing konden we er zo bij in komen wonen. Wij moesten dit natuurlijk eerst goed met elkaar bespreken en goed overleggen hoe we dit gingen doen. We hebben hier tenslotte toch mee ingestemd, dan kon Marietje de huishoudelijk taken voor mijn ouders blijven doen. Een paar weken later zijn we getrouwd. Op 30 augustus 1963 voor de wet en 20 september 1963 in de kerk. We hebben drie kinderen, drie gezonde jongens, drie schoondochters, acht kleinkinderen en één achterkleinkind. Een hele mooie familie samen”. Marietje: “Ik heb vroeger gewerkt bij touwslagerij Wellink in Oldenzaal. Dat was een textielfabriek. Toen onze kinderen uit huis waren hebben wij mijn moeder nog ongeveer vijf jaar bij ons in huis gehad. Ze was al negentig jaar toen ze kwam en ze is zesennegentig jaar geworden. We hebben nog zes jaar voor haar mogen zorgen”. Gerhard is koster geweest in de Plechelmuskerk in De Lutte vanaf 1 maart 1964 tot en met 4 mei 1998. Gerhard: “Rond de feestdagen, oud en nieuw kwam pastoor Van Boxtel mij vragen of ik koster wilde worden want de huidige koster had zijn ontslag aangezegd. Nadat de pastoor drie keer bij ons was geweest om te vragen heb ik ja gezegd en was ik met ingang van 1 maart 1963 de nieuwe koster. De pastoor zei dat ik een goede leermeester had, acoliet Peter Nijhuis. De taak van de koster was o.a. koster zijn, tuinman, chauffeur van de pastoor. Enige tijd later was ik uitvaartleider, ik moest alles regelen wat met een sterfgeval te maken had, Veel mooie vreugdevolle momenten maar ook hele ernstige en droevige dagen. Als ik bijvoorbeeld naar een familie moest om alles te regelen voor een overleden familielid dat was soms best wel emotioneel.

Ook had ik het onderhoud van het kerkhof. 1964, in deze tijd was de kerk nog het rijke roomse leven. Met feestdagen was de kerk nog tot de laatste plaats bezet, dat was geweldig. Voor mij kwam er steeds een taak bij wat ik mocht doen, een gebedsdienst, avondwake, communie uitreiken, lector en askruisje geven. Ik heb alle jaren heel fijn samengewerkt met alle pastoors, kapelaans, acolieten en misdienaars. Met en voor de hele parochie St. Plechelmus in De Lutte. Soms moest ik wel vragen om vrijwilligers die mij wilden helpen met o.a. zand wegkruien. Dat ging zo. Op zondagmorgen na de kerkdienst zei de pastoor, mag ik nog even jullie aandacht, Gerhard onze koster heeft nog even een vraag. “Zijn er nog vrijwilligers voor morgenavond. Er moeten grote vrachten zwarte grond voor het kerkhof weg en willen jullie dan een kruiwagen en schep meenemen. Wie wil mij helpen? Veel handen gingen omhoog. Drieënvijftig personen stonden om 18.00 uur klaar om te helpen. Ze zeiden “Jij doet zoveel voor ons dorp en de bewoners dan willen we jou nu ook graag helpen. Geweldig”. Het was een prachtige tijd en dankbaar werk. Ik heb heel veel meegemaakt in die vierendertig jaar. Alle vrijwilligers die ons in al die jaren bij mijn parochiewerk hebben geholpen. Hartstikke Bedankt”.

Samen vertellen ze: “We waren de laatste jaren van ons leven graag in De Lutte blijven wonen maar helaas was dit voor ons niet mogelijk in verband met de gezondheidsindicatie W.L.Z. langdurige zorg. We stonden al twee jaar ingeschreven voor plaatsing in een verpleeghuis samen in een appartement. Dat is gelukt bij zorgcentrum St. Jozef in de mooie plaats Weerselo. Het is voor ons een goed “zorghotel”. Dus Luttenaren heb je hulp nodig laat je inschrijven. Het mooie is: “Ze proat hier allemoal plat”, aldus Gerhard en Marietje.

Het grote feest is op 1 oktober bij café Het Sterrenbos in Beuningen met familie en vrienden.                                                              

Ine Flinkers

Reacties

Lieve Gerhard en Marietje

Van harte gefeliciteerd met jullie 60jarig huwelijk.

Een geweldig stel. Liefde ,warmte, gezelligheid altijd maar weer. Op naar de 70 jaar samen.

Heel veel liefs van Mariel (Bions)