Algemeen

De Schop in de grond is de start van de realisatie van een nieuw Sportpark

ALMELO - Vanaf de zomer van 2025 kan iedereen uit Almelo en verre omstreken weer lekker zwemmen en genieten in één van de vijf nieuwe zwembaden van het Sportpark. Daarnaast kan men weer sporten en bewegen in een nieuwe sporthal. Wethouders Arjen Maathuis en Jan Martin van Rees zetten daartoe samen met Gerwin Pol, directeur van het Sportbedrijf, en directeur Hans van Norel van het gelijknamige bouwbedrijf op vrijdag 10 november letterlijk de schop in de grond. “Zwemmers, sportclubs en bezoekers kunnen hier straks terecht in een prachtig nieuw en eigentijds onderkomen. Dit startsein is een bijzonder moment voor de stad”, laat wethouder Arjen Maathuis weten. Hij kijkt uit naar het moment dat dit alles echt gerealiseerd is. 

Hans van Norel, van het gelijknamige bouwbedrijf, Jan Martin van Rees, wethouder, Gerwin Pol, directeur Sportbedrijf en wethouder Arjen Maathuis. (Foto Lenneke Lingmont)

Het huidige binnenbad blijft open tot dat het nieuwe helemaal klaar is. Mensen kunnen gewoon hun baantjes blijven zwemmen en ook alles lessen gaan normaal door. Totdat over ongeveer anderhalf jaar, zomer 2025, de nieuwe baden klaar zijn.

In de zomer van 2025 kunnen zij terecht in één van de drie nieuwe binnenbaden, waaronder een wedstrijdbad en bad met beweegbare bodem dat geschikt is voor bewegingstherapie en andere doelgroepen. Of in één van de twee buitenbaden die verschillende dieptes kennen, maar waar ook de baantjeszwemmers goed uit de voeten kunnen. Er komt ook een peuterbad.  Daarnaast worden glijbanen, wellness faciliteiten, zoals een stoombad om lekker te ontspannen, gerealiseerd. Er komt ook een horeca-gedeelte.  Kortom een plek om heerlijk te vertoeven voor jong en oud.

Naast de realisatie van 5 nieuwe baden en voorzieningen komt er tegelijkertijd een nieuwe sporthal. De hal kent straks drie zaaldelen die apart van elkaar gebruikt kunnen worden. Het complex wordt energieneutraal, waarbij er evenveel energie wordt opgewekt als gebruikt.

Men begint voor het nieuwe complex met het uitgraven van de zwembaden tot op 4 meter diepte en het realiseren van de fundatie. De ruwbouw moet na de zomer 2024 klaar zijn. Wethouder Arjen Maathuis: “Een mooi moment om dan in het najaar een Open Dag voor inwoners te organiseren en om met de gemeenteraad een kijkje te nemen. De ruwbouwfase gaat over in de afbouw waarna we rond de zomer van 2025 het bad feestelijk kunnen openen.”

Bij de plannen voor het nieuwe Sportpark heeft de gemeente rekening gehouden korfbalvereniging AKC en getracht een zo gezond mogelijke toekomst te garanderen.  De vereniging verhuist op het terrein en AKC krijgt een clubonderkomen direct bij de nieuwe sporthal. Hierdoor ontstaat aangrenzend aan het nieuwe Sportpark ook ruimte voor de bouw van 50 tot 60 nieuwbouwwoningen.