Algemeen

De Molenkamp opent vol trots haar deuren tijdens Dag van de Zorg

OLDENZAAL - Geïnteresseerden konden afgelopen zaterdag (een dag eerder dan de officiële Dag van de Zorg) een kijkje nemen bij zorginstelling De Molenkamp aan de Monnikstraat. Enthousiaste zorgmedewerkers verzorgden rondleidingen die een goed beeld gaven van wat zich allemaal binnen dit gebouw afspeelt en de vrijwilligers legden iedereen in de watten met een lekker hapje en een drankje.

De rondleiding start bij de kapsalon waar niet alleen de haren van de bewoners keurig in model worden gebracht, maar waar je ook af kan spreken met de medische pedicure. Maartje Fit, waar de bewoners 1 à 2 keer per week kunnen bewegen, ligt aan de andere kant van de gang. “Het bewegen is zeker geen verplichting. De bewoners moeten hier niet zoveel meer,” lacht Lisette, de verpleegkundige die de rondleiding geeft.

Op één van de afdelingen Somatiek heeft één van de bewoners haar appartement opengesteld. Het is ruim met veel lichtinval. “Dit gebouw is nog niet zo oud,” legt Lisette uit. De slaapkamer is zo groot dat er met gemak een tweepersoonsbed in past en ook de badkamer heeft royale afmetingen. Het appartement bevat zelfs nog een bergruimte waar bijvoorbeeld kerstspullen kunnen worden opgeborgen of waar je de scootmobiel in kwijt kunt “Je kunt hier prima wonen,” zegt de bewoonster, die lekker zit te lunchen. “Als je niet meer thuis kunt wonen is dit de ideale plek.” Het uitzicht is mooi en in het keukentje kan je zelf kleine dingen bereiden. Verder kan al het eten bij De Molenkamp worden afgenomen.

Sinds een paar maanden zijn ‘Het Ambacht’ en ‘Delicaat’ op de tweede verdieping gevestigd. Hier wonen mensen die licht dementerend zijn. De afdelingen hebben allebei een gezamenlijke woonkamer/eetruimte met iets kleinere appartementen dan op de somatische afdelingen. De moderne inrichting ziet er uitnodigend en gezellig uit. Op de tweede verdieping vind je ook de bezinningsruimte waar mensen kunnen bidden en samenkomen. Op zaterdagavond wonen veel bewoners de kerkdienst bij die iedere week in het restaurant georganiseerd wordt.

 

De eerste verdieping huisvest de kantoren, telefonistes en de Kuierhook. In deze laatste ruimte vinden veel activiteiten plaats zoals handwerken, koken en bewegen. De Molenkamp heeft ook veel aanleunwoningen waar de mensen nog zelfstandig wonen en via Maartje de thuiszorg krijgen die ze nodig hebben. Ook hier heeft een bewoner zijn woning opengesteld. Maartje is ook in het pand gevestigd en gaat bij mensen in de hele stad langs.

In het restaurant staan deze dag allemaal leuke kraampjes, waaronder Maartje met hulpmiddelen waarmee mensen langer zelfstandig thuis kunnen functioneren. In een ander kraampje staat het vol kleurige creaties van de groep die in de Kuierhook samenkomt om te handwerken. “We hebben ook hulpmiddelen waardoor mensen wiens handen het niet meer zo goed doen makkelijker kunnen punniken en pompons kunnen maken,” zegt één van de vrijwilligers.

Bij het kraampje van de zorgtechnologie liggen honden en katten die dezelfde bewegingen simuleren als echte huisdieren.

Deze zijn op alle afdelingen te vinden. Ook dagbesteding ‘Het Trefpunt’ heeft een ruimte op de begane grond. De mensen die hier werken vertellen vol enthousiasme over de activiteiten die ze organiseren, zoals geheugentraining, manicure en gezelschaps- en individuele spellen. Ook eten ze samen en binnenkort gaan ze lekker naar buiten op de duofiets. Deze dagbesteding is op indicatie voor mensen van buiten die nog thuis wonen.

De medewerkers en vrijwilligers van De Molenkamp hebben deze dag vol enthousiasme een inkijkje gegeven in wat ze doen. Vind je het ook leuk om op vrijwillige basis iets bij te dragen? Dan kan je bellen met vrijwilligerscoördinator Leonie Grooten: 06-57308887. Het hoeft niet elke week, maar als je zin hebt om af en toe een praatje met een bewoner te maken, een stukje te wandelen of mensen te begeleiden bij de vrije inloop, dan ben je van harte welkom.