Algemeen

Bijzonder geslaagd Noaberkermisweekend in Weerselo

WEERSELO - De Noaberkermis begon vrijdagmiddag voor de kinderen van de basisscholen van Weerselo, Rossum, Saasveld, Deurningen, Fleringen en Reutum. Alle kinderen van de basisscholen van deze omliggende dorpen hadden gratis muntjes voor de attracties gekregen. Er was een mooie opkomst en de kinderen waren blij dat ze weer naar een kermis konden. Alle kinderen waren van harte welkom. Mascotte Dirkie was het hele weekend op de kermis en alle kinderen mochten met hem op de foto, knuffelen en in de draaimolen. Wat een feest.

Raymond Bijen en Louis Padberg van het Oranje Comité Weerselo vertellen: “In het voortraject zat veel werk. Als je kijkt wat er nu staat dan mogen we heel erg trots zijn. Vanaf de coronaperiode stonden er alleen maar de botsauto’s, Dit was niet meer rendabel voor een volledige kermis. Het Oranje Comité zag het al gebeuren dat de hele kermis opgedoekt zou worden en dat mocht niet gebeuren. Een dorp zonder kermis dat kan niet. Dit jaar hebben we het op een heel ander manier georganiseerd. Enkele leden van het Oranje Comité kwamen op het idee om een kermis te organiseren voor de omliggende dorpen (Rossum, Deurningen, Saasveld, Reutum en Fleringen), waar geen kermis meer was: een Noaberkermis. Er is een Noaberkermis commissie opgestart met daarin Raymond Bijen, Louis Padberg, Bas Franke, André Vennegoor en Thijs Everink en zij hebben gekeken wat er mogelijk was. Dirkie, de mascotte van de Noaberkermis, is naar alle basisscholen in de dorpen gegaan om kaarten uit te delen aan alle kinderen. Deze kaarten konden ze afgelopen weekend inleveren bij het Oranje Comité en daar kregen de kinderen vier muntjes voor, voor vrij draaien in alle attracties. Dirkie heeft alle muntjes uitgedeeld aan de kinderen en ook kregen ze allemaal een mooie sleutelhanger. Verder konden alle kinderen overal gratis aan meedoen. Afgelopen vrijdagavond was al vijftig procent van de kaarten ingeleverd er was dus heel veel belangstelling. Zaterdag en zondag moest nog komen en in totaal is vijfennegentig procent van alle kaarten ingeleverd. Er was veel respons van alle dorpen. Afgelopen weekend was het een grandioos feest en dat was het beste wat we konden bedenken. Een gezellige dorpskermis dat miste iedereen in het dorp en deze kermis hoort er gewoon bij. De marketing was uitbesteed aan mensen buiten het Oranje Comité.”

Veel kinderen waren vrijdagmiddag al op tijd op de kermis om hun bonnetjes voor het vrij draaien in te leveren voor muntjes. Ze hadden er allemaal zin in. Om 16.30 uur werd de kermis geopend en begon het feest. Er stonden achttien vermaakattracties, waaronder vier grote attracties, de booster, de rupsbaan, bank/wipje en de botsauto’s. Het ouderwetse touwtje trekken was terug. Dat vonden de kinderen zo mooi. Hier hadden ze altijd prijs. De kinderen konden zich heerlijk vermaken op de kermis en de ouders konden gezellig aan de bar iets drinken.

Bij het bedrijvenuurtje van vrijdagmiddag werd er een vaatje haring geveild voor een heel mooi bedrag van € 1.150. Slager Lindeman was de hoogste bieder en dit mooie bedrag mocht ten goede komen aan de Noaberkermis. Wat een fantastisch gebaar. Het bleef lang gezellig bij het bedrijvenuurtje en ’s avonds was het feest met dj Jochem en een optreden van Jeffrey Parmentier. Zaterdagmiddag was het WK darten in de tent en verder stonden een traptrekkerrace voor peuters en leerlingen van het speciaal onderwijs, een kinderloterij en vogelschieten op het programma. Schutterskoning is Tom Spitshuis geworden. Hij werd binnengehaald met het dweilorkest Vol Gas. De Tiroleravond met de Oostenrijkse band Junge Paldauer was één groot feest. Volle bak en alle kaarten waren uitverkocht.

Zondagmorgen waren er een huifkarrentocht voor de bewoners van St. Jozef en een brommertoer van vijfenvijftig kilometer georganiseerd door het OCW met medewerking van Stijn Weiden. Allerlei soorten brommers reden er mee zoals oude Kreidlers, Zundaps en Puchjes. ’s Middags was er in de tent een biertapwedstrijd en de winnaar werd Krista Jansen. In en rond de tent was een kinderprogramma met een ballonnenclown, het schminken van kindergezichtjes, airbrush tattoo en Mad Science / technische proefjes. Er was voor elk wat wils.

Het werd een prachtige weekend waar het Oranje Comité Weerselo heel erg trots op en zeer tevreden over mag zijn. Heel belangrijk is dat de saamhorigheid in het dorp levendig wordt gehouden en voor de regio een mooie kermis is ontstaan.

Ine Flinkers

Uw reactie