Algemeen

Met volop leuke acties

Auto Bleeker viert 90-jarig jubileum

Tekst: Gerda Nater

In 1933 kwam Jan Bleeker uit Nederlands-Indië naar Nederland en richtte in Hengelo Bleeker N.V. op. het inmiddels regionaal bekende familiebedrijf met een vierde generatie aan het roer, viert in september zijn 90-jarig bestaan. Het jubileum wordt van 27 t/m 30 september groots gevierd met klanten, relaties, personeel en oud-medewerkers. Voor de klanten zijn er die week leuke aanbiedingen en acties.

Historie

Jan Bleeker runt in Tadang Padan een groot suikerrietbedrijf. Hier-voor komt hij in contact met de familie Stork, die pompen levert aan zijn bedrijf. Hij krijgt een uitnodiging voor een bezoek aan Hengelo, en verhuist hier zelfs naartoe.

In 1933 richt hij Bleeker N.V. op, tegenover het station in Hengelo. Het bedrijf is gespecialiseerd in de automerken BMW en Hispano Suiza.

Bleeker verhuist in 1939 naar de Deldenerstraat, en wordt dealer van General Motors Chevrolet. In 1946 heeft hij de keus om dealer te worden van Vauxhall of Opel. De keus valt op GM Opel. Inmiddels is er ook een dochterbedrijf, Taxicen-trale Bleeker.In 1946 draagt de eigenaar het stokje over aan zijn zoon Jan junior. Hij is getrouwd met een dochter uit de familie Stork. Als dit huwelijk strandt, wordt het bedrijf overgedragen aan zijn broer Henk. Die woont in Australië, waar hij een schapenranch runt. Met wat frisse tegenzin komt hij terug naar Nederland en neemt het bedrijf over.

Overname familie De Lange / familie Schwering

De onderneming wordt in 1981 verkocht aan Jan de Lange van Bevam BV. In 1982 komt Ben Schwering als verkoopleider bij Bleeker werken, daarvóór werkzaam bij Autobedrij-ven Christenhuis te Enschede. Het bedrijf verhuist een jaar later naar de Enschedesestraat in Hengelo. Door 50% van de aandelen te kopen wordt Ben in 1984 mede-eigenaar. Als hij op 30 december 1988 de overige 50% koopt, wordt hij de eigenaar van Bleeker BV, dat hij uitbouwt als de Bleeker Groep. In de topjaren rond 2000 verhuist Auto Bleeker, die de merken Opel, Chevrolet en later Kia verkoopt, van de Enschedesestraat naar de Höltersweg, waar drie nieuwe vestigingen worden gebouwd: ASN Autoschade Bleeker Hengelo, Autowas Twente BV en Auto Bleeker Hengelo, die hier nog steeds gevestigd zijn. In 2000 volgt ook de overname van het grote bedrijf GM/Opel Roeloffzen in Enschede.

Voor de klanten in Oldenzaal en omstreken verrijst er in 2006 in Oldenzaal een nieuw pand aan de Hamburgstraat: Bleeker Oldenzaal. Ook hier worden de huismerken Opel en Kia onderhouden en verkocht. Na de periode als merkendealer is de keuze voor Bosch Car Service snel gemaakt en wordt Bleeker exclusief servicedealer met alle disciplines van service en garanties. Margoth Schwering: “Als universeel dealer is er nu ook de mogelijkheid om meer merken te adviseren en zijn we sterk gespecialiseerd in jonge gebruikte automobielen, die ook Europees ingekocht worden. Hierdoor is Bleeker verzekerd van alle juiste onderhoudsgegevens en de garantie van merken, dealers en groepen. We eisen kwaliteit, en willen aanspraak kunnen maken op de merkgaranties.” 

Dochters en schoonzoons aan zet

In 2016 stopt Bleeker met het dealerschap van Kia en Opel. Ben wordt dit jaar 65 en draagt een deel van de bedrijven over aan zijn dochters Judith en Margoth, en blijft actief als directeur-grootaandeelhouder van de Holding.

Judith, die verantwoordelijk is voor marketing, administratie en relatiebeheer, neemt samen met haar partner Jochem Boers de drie vestigingen in Hengelo over.

Autowas Twente is een modern autowasbedrijf voor de buitenzijde en binnenzijde van auto’s.

Uniek is dat alle auto’s en bussen met de hand worden voorgewassen voordat ze de wasstraat in gaan. Tevens zijn er zes vernieuwde doe-het-zelf wasboxen en een camper-/caravanwasplaats. “Bij de actiedagen Bleeker 90 jaar hebben we leuke aanbiedingen”, vertelt Judith.

Bij ASN autoschade Bleeker Hengelo kan men terecht voor allerlei soorten schades aan auto, bus of camper. In 2019 wordt Autoglaz Hengelo geopend voor ruitherstel aan alle voertuigen, personenauto’s en bestelwagens. In 2020 wordt veel geïnvesteerd in allerlei reparatietechnieken maar ook in opleiding, certificering, diagnose, kalibratie, airco en uitlijning. Tezamen is Bleeker Hengelo de specialist voor een schadevrij en representatief wagenpark voor de regio Twente.

Margoth en haar partner John Vlutters worden eigenaar van de Bleekergroep BV en Auto Bleeker Oldenzaal. Het bedrijf in Oldenzaal gaat zich richten op de universele markt (Bosch Car Service).

Margoth beheert de administratie en de klantenservice. John heeft samen met Ben de overstap naar een universeel autobedrijf gemaakt. Hier worden alle merken auto’s verkocht, zowel nieuw als gebruikt. John: “We richten ons voornamelijk op mooie jonge occasions. Hier is veel vraag naar. We kopen de juiste auto’s in voor een goede prijs, zodat onze klanten in de beste en mooiste auto’s kunnen rijden. In de werkplaats werken wij met de nieuwste technieken en we kunnen dan ook voor alle merken onderhoud en reparaties aanbieden.” 

Ben Schwering blijft betrokken

“Ben Schwering heeft met zijn team de Bleeker Groep sinds 1984 groot gemaakt als totaalaanbieder in de mobiliteit”, zeggen beide zussen. Nog altijd heeft hij zijn kantoor boven het bedrijf in Oldenzaal, hij blijft geïnteresseerd en actief in de Holding en is altijd in voor een praatje met klanten en personeel. “Zo ook met oude bekenden uit Borne/ Hengelo/Enschede, die Bleeker altijd trouw zijn gebleven. Dat wordt zeer gewaardeerd en het is ook leuk om te zien”, vertelt Margoth.“Ook al onze collega’s die met ons dit alles mogelijk maken, zijn zich bewust van onze doelstelling. Zij ondersteunen ons als team en vertrouwen op de toekomst als Bleeker.” 

Herinneringen van klanten

Judith en Margoth: “Met het jubileum in zicht hebben wij op social media een bericht verspreid, dat bij trouwe klanten enthousiaste reacties opleverde. Iemand herinnert zich de vestiging aan de Deldener-straat’. Een andere reactie: ‘Aan de Enschedesestraat, daar heeft mijn moeder in 1965 nog een Opel Kadett gekocht, toen nog voor 5900 gulden.’

Het ziet ernaar uit dat het jubileum voor veel klanten een feest van herkenning wordt! We zien u dan ook graag op één van onze vestigingen en de actiedagen van het jubileum!”

Voor meer informatie over onze bedrijven kunt u kijken op onze website www.bleekergroep.nl