Algemeen

“Als verhalenverteller voel ik me leeftijdloos”

OLDENZAAL - Sinds 2021 runt Niek van den Raad samen met zijn vrouw Maya ‘De Blauwe Kom’ vanuit Oldenzaal. Ze zijn fervente verhalenvertellers en kunnen hier hun creatieve ideeën kwijt in kunst en geschrift. Niek leidt ook schrijfgroep ‘De Verbeelding’ voor poëzie en proza en binnenkort start hij de cursus ‘Autobiografisch schrijven’. 

“We zijn uit Haarlem hierheen verhuisd omdat het begon te kriebelen. Zelf ben ik schrijver, dichter, verhalenverteller, schrijfcoach en onderwijskundige. Rond Haarlem organiseerden we verhalenfestivals; wat heel leuk was, maar daar gaat ook veel tijd in zitten. “Verhalen vertellen is zo leuk. Dan verkeer je in een creatieve wereld waarin iedereen leeftijdloos is. Dat geeft verschrikkelijke veel voldoening,” vertelt Niek enthousiast. “Eigenlijk was het de bedoeling dat we het hier rustiger aan gingen doen. Maya komt oorspronkelijk uit Twente en toen we in de Lutte op vakantie waren en naar huis reden, wilde ze eigenlijk niet meer weg. We zijn verliefd geworden op het Twentse landschap. Er woont ook familie in de buurt, we hebben fijne buren en meer rust.”

En hoewel ze minder activiteiten wilden rond De Blauwe Kom, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Schrijfgroep ‘De Verbeelding’ loopt vol, want acht leden is het maximum. “Om de beurt is een lid gastheer of gastvrouw. Deze mag ook het thema bedenken waar over geschreven moet worden. Dat mag een gedicht zijn of een kort verhaal van maximaal 750 woorden. Het thema kan bijvoorbeeld ‘bijzondere ontmoeting’ zijn. ‘Binnenpretje’ was ook een leuke of ‘een verhaal over je naam’. Of de beginzin uit een roman en dat je daarop verder moet borduren.” De ideeën blijken legio.

“Het is de bedoeling dat iedereen voordraagt wat hij of zij heeft geschreven. We zitten met elkaar rond tafel en iedereen mag er iets over zeggen. Het moet wel over het onderwerp gaan, want we zijn een schrijfgroep en geen gespreksgroep,” zegt Niek lachend. De groep komt acht keer per jaar bij elkaar op de tweede woensdag van de maand van 14.00 uur tot 16.00 uur. Je kan je nog inschrijven bij Niek, maar de mogelijkheid bestaat dat je op de wachtlijst komt.

Maar de cursus ‘Autobiografisch schrijven’ is ook nog een leuke optie. Hier ga je op zoek gaat naar een persoonlijke schrijfstijl voor autobiografische verhalen. Tijdens de cursus werk je een schrijfplan uit over onderwerpen waarover je verhalen wilt schrijven. Je oefent met schrijf-technische aspecten zoals stijltoon, handelingen, ruimtes en personages beschrijven. Deze cursus vindt plaats op maandag 6, 13, 20 en 27 maart en 3 en 17 april van 14.00 uur tot 16.00 uur. De kosten zijn 60 euro inclusief koffie en thee. De locatie is Burgemeester Eekhoutstraat 20.

Aanmelden kan via 06-12525641 of deblauwekom@planet.nl