Uitgaan & Cultuur

Herdenking vliegermonument aan de Epmanweg

NOORD DEURNINGEN - Burgemeester Joosten spreekt zijn waardering uit voor de jaarlijkse herdenking bij het vliegermonument. Hij herinnert de jeugd niet alleen aan het vliegtuig dat 80 jaar geleden neerstortte in een weiland vlak bij de plek waarvan nu het monument aan de Epmanweg getuigd. In zijn toespraak haalt de burgemeester ook de huidige toestand in Oekranïe aan. 

Groep acht van de Willibrordschool uit Noord Deurningen heeft de vijf omgekomen vliegers uit de tweede wereldoorlog herdacht. De school heeft het monument op het erf van de familie Bodde geadopteerd en besteedt jaarlijks aandacht aan de 2e wereldoorlog en de slachtoffers daarbij. De leerlingen hadden gezamenlijk werkstukken gemaakt over het vliegtuig dat brandend naar benden kwam en de bemanning die daardoor de oorlog niet heeft overleefd. Een compleet verhaal waarbij een van de groepen ook aandacht had voor de Jodenvervolging tijdens de jaren ’40-’45. Na de burgemeester kwam de jongedame Neve uit groep acht aan het woord. Zij vertelde het hele verhaal over hoe toen het vliegtuig brandend neerstortte en de jongemannen hun leven verloren. “Een van de vijf bemanningsleden heeft het in eerste instantie overleefd maar is later in krijgsgevangenkamp alsnog overleden”, vertelde Neve.

Nadat erbij het monument bloemen waren gelegd door de leerlingen van de groep acht en namens de stichting Heemkunde Denekamp door bestuurslid Jos ter Duis, werd een minuut stilte gehouden. 

Hartelijke ontvangst door de familie Bodde

De organisatie van de herdenking is in handen van de Willibrordschool. De leerlingen van groep acht en de genodigden worden verwelkomd door de familie Bodde op wiens terrein het vliegermonument staat. In een voor dit doel speciaal aangeklede loods werd iedereen ontvangen. De familie Bodde zorgt jaarlijks belangeloos voor een kop koffie met cake voor de gasten en frisdrankje voor de leerlingen. In het dankwoord door onderwijzeres Iris Groeneveld werd nog even aangehaald hoe de oorsprong van het monument ruim twintig jaar geleden werd geïnitieerd en gedocumenteerd door Jos Knippers van Heemkunde Denekamp.