Uitgaan & Cultuur

Zondag jl. première in gemeentehuis:

Aanwezigen erg onder de indruk van Bertie Borggreve’s film ‘Denekamp in oorlogstijd II’

DENEKAMP - Bertie Borggreve had zondagmiddag moeite om zich na afloop van de door hem in het gemeentehuis gepresenteerde nieuwe film ‘Denekamp in oorlogstijd’ los te maken uit het midden van de raadszaal vol genodigden. Moeite omdat velen nog even met hem wilden napraten over de, naar uit de reacties bleek, zeer imponerende film. Aan deze film vervaardigd door Bertie Borggreve  besteedden we enkele weken ook in de DV reeds ruim aandacht. Dit via een interview met de maker van de film zelf. Jaren heeft de nu in Borne woonachtige oud-Denekamper gewerkt aan deze opvolger van zijn eerste film over de oorlogsjaren in Denekamp e.o. die in 2013 werd gepresenteerd. Deze tweede film heeft een duidelijk andere invalshoek.

Volle raadszaal geïmponeerd door o.m. oorlogsverhaal Joodse mevrouw Els Dennenboom-Frank

Bertie in genoemd interview: ‘Die film bestond uit gesprekken met zo’n twintigtal Denekampers over WO II. Ik ontdekte dat er zich hier in en rond Denekamp nog veel meer heeft afgespeeld in die oorlog. In plaats van dat nu vast te leggen via vertelde verhalen door één of enkele personen die het uiteraard zelf wel hebben meegemaakt heb ik er nu meer een speelfilm van gemaakt…’ Een bijzonderheid is het ook, dat Bertie (als groot muziekliefhebber en voormalig muziekpresentator) ) de muziek bij de film zelf heeft opgenomen. Muziek gespeeld door de band Freilach, Eén bandlid was bij de première aanwezig, nl. Monica Buijinck. Zij speelde voor aanvang van de vertoning van de film op haar klarinet Jiddische muziek.   

”Wat heb jij voor Denekamp een ongelofelijk mooi document gemaakt..”

Zondagmiddag bleek ‘Denekamp in oorlogstijd II’ inderdaad totaal anders te zijn dan de vorige. Deze opzet is duidelijk heel erg geslaagd volgens Bertie: “Het was echt waar een enorm succes, mensen waren lange tijd muisstil en emoties kwamen boven. Ze werd als een serieuze film ervaren met toch soms een lach, maar zeker ook met een traan. Nabestaanden zagen in alle vier de verhalen, waaruit de film bestaat, hun geliefde vader, moeder, broer of zus terug die over de oorlog vertelde. Boeiend voor iedere bezoeker.”

Zo was er het muisstil aangehoorde verhaal door Els Dennenboom-Frank die als laatste Jood in Denekamp het Joodse leven in Denekamp even terugbracht op het filmdoek. Iedereen bleek verbaasd over het feit dat er dus toch nog iemand als Jood uit eigen oorlogservaring met de Denekampse joden kon vertellen. Bertie: ”Ook de andere drie verhaalfragmenten kwamen ‘stevig’ binnen. Hoe belangrijk is het dan ook niet dat deze verhalen worden doorverteld. De getuigen zelf kunnen het bijna niet meer, die zijn er immers steeds minder. Verheugend was het daarom dat deze film hier al zo aansloeg. Sommigen vroegen waar ze ‘m nog een keer konden zien. Ook kwam er o.m. via iemand uit Beuningen het verzoek om de film ook daar te komen vertonen. Een heel goede zaak.!”

Dat het initiatief tot deze film erg gewaardeerd wordt bleek na afloop overduidelijk. Bertie: “Burgemeester Joosten die ook de presentatie had geopend kwam me na afloop complimenteren. Hij zei: ’Wat heb jij voor Denekamp een ongelofelijk mooi document gemaakt Bertie, daar moet je echt trots op zijn. Perfect! Ook uit de vele reacties van anderen bleek dat ik inderdaad met trots kan zeggen dat deze film erg aan slaat, volledig aan de doelstelling beantwoordt.!” 

Verdere vertoningen staan reeds gepland:

4 april:  Kulturhus, Denekamp (12.00 uur en 20.00 uur) ; 5 april:  Pastorie in  Lattrop; 11 april:  De Mare , Noord Deurningen; 14 april: MFA-filmzaal in Tilligte om 12.30 uur en 20.00 uur ; 13 mei besloten club Ootmarsum.

A EWRQ EW

 

Tekst PBJ / foto BB