Uitgaan & Cultuur

The Tribute: Battle of the Bands 2024

Toon Eppink, de Tubbergse John Fogerty, in Ziggo Dome

“Thuis heb ik nog een ansichtkaart waarop een kerk, een kar met paard, een slagerij, J. van der Ven. Een kroeg, een juffrouw op de fiets, Het zeg u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar ik geboren ben. Dit dorp…”

Groter kan het contrast bijna niet zijn. Het prachtige lied van Wim Sonneveld en hetgeen zanger/gitarist Toon Eppink met zijn energieke performance en bulderende stemgeluid ten gehore brengt met The Fortunate Sons. Bij het tv-programma 'The Tribute: Battle of the Bands 2024' moest ik bij de optredens van Toon Eppink herhaaldeijk denken aan ‘Het dorp’.

Tubbergen

In m'n publicatie 'Focus op Tubbergen' staat nog een oude ansichtkaart met zichtbaar de schilderswinkel van Eppink aan de Grotestraat. Hennie ging op karwei en verrichte het schilderswerk. Zijn vrouw Christien bediende de klanten in de winkel en had zorg voor de kinderen. Leo, Frans en Tonnie waren geen van allen voorbestemd om de zaak van hun ouders over te nemen en gingen ieder hun eigen weg. Voor Tonnie wel een bijzondere weg. Hij is kroegbaas, een bekende Almeloër én thans een rijzende ster. In de 'Aa-stad' runt de oud-Tubbergenaar z'n befaamde café De Stam. Maar zijn recente televisiedebuut aan het Programma ‘The Tribute - Battle of the Bands’ vormt wellicht de opstart voor een geweldige muzikale carrière.

The Fortunate Sons

Als frontman van de vierkoppige band The Fortunate Sons deed Toon Eppink onlangs mee aan de muziekcompetitie voor Tributebands op SBS6. Geweldig om naar te kijken én te luisteren! Hun tv-optredens vormden een weergaloze ode aan Creedence Clearwater Revival. In de jaren zestig en zeventig had die band, met John Fogerty en zijn bandleden, een rij onverwoestbare klassiekers op zijn naam staan. The Fortunate Sons lieten deze tijden herleven. Toon Eppink was de nuchterheid zelve en pakte ongekend uit alsof het Fogerty zelf was. De kijkdichtheid van dit programma in Tubbergen was groot.

De jury bestaande uit Cesar Zuiderwijk, Angela Groothuizen en Spike staken hun enthousiasme voor The Fortunate Sons niet onder stoelen of banken. En ook het publiek wist de optredens van de band te waarderen. Ofschoon het strijdtoneel bij de Battle groot was, eindigde Toon Eppink met zijn band op een alleszins verdienstelijke tweede plaats.

Ziggo Dome

De vier beste tributebands van de Battle werden beloond met een concert in de Ziggo Dome. Vanwege de overweldigende belangstelling zijn het zelfs vier (uitverkochte) concerten geworden. Zaterdagavond 13 april jl. was het met 17.000 mensen, waaronder talloze Tubbergenaren, genieten bij 'The Tribute – Live in Concert'.

Onderwijl Cesar Zuiderwijk de show met een verbluffende drumsessie opende, heb ik Toon Eppink nog snel een berichtje gestuurd en hem succes gewenst (werd overigens gelijk met een smiley en een duimpje beantwoord). Als eerste was er een optreden van Sinatra by Douglas en Bosco (nr. 4), gevolgd door de Brother of Blues (nr. 3). Nadien traden The Fortunate Sons (nr. 2) op waarbij de frontman op spectaculaire wijze werd aan gekondigd: “Hij is een wooming-out, van een Zeppelin, helemaal uit Almelo, speciaal voor jullie gekomen, Hier is Toon Eppink.” Een grandioos optreden volgde en het publiek genoot zichtbaar van deze oud-Tubbergenaar met z'n band. Het concert werd afgesloten met het optreden van de Bee Gees Forever, dé winnaar van de Battle.

In het najaar zal Toon Eppink met z'n band nog een optreden verzorgen in ‘Het dorp’ waar zijn roots liggen ofwel: “waar ik geboren ben”.

Martin Paus