Algemeen

Onbekend dagboek Aleida Hulst uit Losser in Jaarboek Twente 2024

LOSSER - Het eerste exemplaar Jaarboek Twente 2024 zal vrijdag 20 oktober aanstaande in de Gobelinzaal van Rijksmuseum Twenthe in Enschede worden aangeboden aan architect, stedenbouwkundige en oud-Lossernaar Pi de Bruijn. 

Vijftien bijdragen beschrijven Het Gezicht van Twente: de vele en grote veranderingen die plaatsvinden in zowel de Twentse stad als op het platteland. Oud-Lossernaar Pi de Bruijn is in gesprek gegaan met de redactie Jaarboek Twente over met name de grote veranderingen in de Twentse steden: “In Twente heeft het vot met den oaldn pröttel vaak gewonnen, gelukkig verandert dat nu.” 

Willem Bulter heeft het herontdekte achttiende-eeuwse dagboek van de Losserse zakenvrouw en herbergierster Aleida Hulst beschreven. Zij runde een herberg met brouwerij in het Nijweertshoes tegenover de Oude Martinustoren. Het dagboek geeft een kleurrijk beeld van de Losserse dorpsgemeenschap en het omringende platteland van die tijd, over menselijk geluk en verdriet bij gebeurtenissen als kraam, maaksmaal, mestmaal of mestbier en grove. Vele bekende Losserse namen worden genoemd, onder meer Schulte Honiglo, Bentman, Snoijman, Lentfert en Ter Denge.

Renee Roeleveld, boerendochter en geboren op landbouwbedrijf Hasman van de familie Roeleveld in het Beuninger Achterveld in het noorden van de gemeente Losser, vertelt over de barre omstandigheden toen Hasman na de ruilverkaveling van de Mekkelhorst moest verhuizen naar het Beuninger Achterveld: het was ploeteren voor de familie om het bedrijf overeind te houden. Ook de huidige regelgeving voor de bedrijfsvoering komt aan bod en dat laat zien dat het een enorme uitdaging is om een dergelijk bedrijf – landbouw in combinatie met natuurbeheer – overeind te houden.

Vanaf vrijdag 20 oktober ligt het Jaarboek Twente 2024 in de Twentse boekhandel en het is inmiddels alweer de 63e jaargang van deze Twentse icoon.

Guus Goorhuis, eindredacteur