Algemeen
Gemeente Tubbergen verloot gratis volkstuintjes aan inwoners
TUBBERGEN - Onder een prachtige blauwe lucht en stralende zon vond op maandagmiddag 28 april de officiële overdracht van de verlote moestuintjes plaats. Achter het standbeeld van Dr. Schaepman in Tubbergen droegen René Droste en Jan Busscher van Noaberkracht de moestuintjes over aan de nieuwe, gelukkige eigenaren.
Jan Busscher vertelt dat er dit jaar veel belangstelling was voor het verloten van de gratis tuintjes. “Zo’n vijftien mensen hebben gereageerd op de oproep die uitstond op sociale media. Uiteindelijk zijn vijf à zes inwoners geselecteerd”, legt hij uit. De gemeente Tubbergen stelt de volkstuintjes, die zij in eigendom heeft, beschikbaar als sociaal-maatschappelijk initiatief. Daarmee wil ze bijdragen aan een gezonde levensstijl en het verminderen van eenzaamheid van de inwoners van de gemeente Tubbergen. Door jaarlijks enkele tuintjes gratis te verloten onder inwoners met beperkte middelen of tuinruimte, krijgen meer mensen de kans om actief bezig te zijn in de buitenlucht en sociale contacten op te doen.
De kersverse tuiniers waren allen enthousiast over hun nieuwe aanwinst. Ieder heeft zo zijn eigen reden om blij te zijn met zijn nieuwe volkstuintje. Zo vertelt een dame dat ze voorheen veel in de tuin werkte bij haar familie, maar daar noodgedwongen mee moest stoppen. "Alsof het zo moest zijn, kwam dit op mijn pad", vertelt ze opgetogen. Ze hoopt haar oude hobby: het verzorgen van bloemen en planten, bij deze weer op te pakken en tegelijk nieuwe sociale contacten op te doen.
Ook een moeder en dochter behoren tot de gelukkigen. Zij willen graag zo biologisch mogelijk eten en zien de tuin als een mooie leerzame stap richting een zelfvoorzienende levensstijl voor in de toekomst. "Thuis hebben we geen ruimte voor een moestuin, want de tuin heeft een ander doeleinde", legt de moeder uit. Op hun verlanglijstje staan onder andere het verbouwen van courgettes, rabarber en blauwe bessen.
Tijdens de overdracht ontstonden er meteen de eerste gesprekken tussen de nieuwe eigenaren van de moestuintjes. Er werden tips uitgewisseld over het kopen van moestuinplanten en gereedschap en er werd geopperd om gezamenlijk tuingereedschap aan te schaffen. Zo kunnen de tuiniers straks op de fiets naar hun eigen volkstuintje komen en direct aan de slag.
Eén jonge vrouw, begin dertig, besloot samen met haar familie direct de handen uit de mouwen te steken. Gewapend met een hark en schoffel begonnen ze na de overdracht enthousiast met het wieden van onkruid op hun nieuwe stukje land. Daarnaast waren er aardbeienplantjes en een vlinderstruik meegenomen en werden deze ter plekke aangeplant. "In verband met mijn werk ben ik veel van huis en woon ik nog bij mijn ouders", vertelt de dertiger. "Door deze aanwinst kan ik zelf beslissen wat ik wil verbouwen en heb ik toch een eigen moestuintje, dat ik samen met mijn familie ga onderhouden.”
De stemming onder de nieuwe tuiniers was optimistisch en opgewekt. Volgend jaar wordt opnieuw gekeken of huidige gebruikers hun tuintje willen verlengen. Mochten er plekjes vrijkomen, dan krijgen nieuwe geïnteresseerde inwoners opnieuw de kans om ingeloot te worden.