Algemeen

Campagne Voedselbank Oost Twente om voedselhulp bespreekbaar te maken

OLDENZAAL - Steeds meer mensen - ook in deze regio - hebben moeite om rond te komen. Een groeiend aantal van hen heeft zelfs hulp nodig om dagelijks genoeg eten te kunnen kopen. Uit recente cijfers van het CBS  blijkt dat 540.000 mensen in Nederland voedselhulp nodig hebben.  Slechts een klein deel hiervan weet de weg naar de voedselbank te vinden. Veel mensen, ook in de gemeenten Oldenzaal en Dinkelland, vragen geen hulp uit schaamte of omdat ze niet weten dat ze steun kunnen krijgen.

De Voedselbank Oost Twente, met uitgiftepunten in Oldenzaal en Denekamp, maakt zich zorgen over deze verborgen armoede. Het ligt helaas niet in de lijn der verwachting dat er op korte termijn verandering zal komen in de noodzaak tot verstrekken van voedselhulp. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat slechts rond de 20 procent van de mensen die recht hebben op voedselhulp er ook daadwerkelijk gebruik van maken. Schaamte en trots weerhouden veel mensen er van zich te melden.  

Schaamte als drempel
Onderzoek van Tilburg University (april 2025) toont aan dat schaamte de belangrijkste reden is waarom mensen geen voedselhulp vragen. Ze durven geen hulp te vragen of weten niet dat ze in aanmerking komen voor de steun die ze nodig hebben. Door de alsmaar duurder wordende boodschappen wordt het probleem steeds groter.

Campagne voor meer bekendheid
Om dit probleem aan te pakken, starten de voedselbanken in Nederland een campagne om voedselhulp meer bespreekbaar te maken. We richten ons met informatie via lokale kanalen, social media en Google op mensen die in aanmerking komen voor voedselhulp, maar zich niet melden. We roepen ook huisartsen, maatschappelijk werkers en gemeentelijke medewerkers op om armoede te herkennen en mensen door te verwijzen naar de voedselbank.

Voedselhulp toegankelijker
De Voedselbank Oost Twente helpt mensen die in tijdelijke financiële problemen zitten. Dit doen we met een team van ruim 100 vrijwilligers. De voedselbank zet zich in om voedselhulp makkelijker toegankelijk te maken en voedselverspilling tegen te gaan. Ons doel is de zelfredzaamheid van de mensen in onze regio te vergroten. Met de steun van de lokale gemeenschap en bedrijven kunnen we echt het verschil maken voor de mensen die het nodig hebben.

 

 

Uw reactie