Uitgaan & Cultuur

Weerselose blazersgroep wint strijd om gouden hoorntje

WEERSELO - Op vrijdag 6 januari, op Driekoningen en dus de laatste dag dat er volgend de traditie op de midwinterhoorn geblazen mag worden, organiseerde de Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe haar jaarlijkse demonstratie/wedstrijd voor de junioren tot 18 jaar.

Het evenement vond dit jaar plaats in Hoge Hexel op het voormalige Erve Braakman. Ruim vijftig jeugdige blazers uit vijftien verschillende buurtschappen kwamen bijeen en streden mee om de wisseltrofee ‘het Gouden Hoorntje’. De voorzitter van De Stichting, Gert-Jan Poppink gaf in zijn welkomstwoord al aan ‘wie de jeugd heeft, heeft ook de toekomst’. Hij was blij met de flinke opkomst aan blazers, gelukkig overeenkomend met het aantal deelnemers in de jaren van voor de Corona.

Voor de senioren bestaat er ook een demonstratie/wedstrijd, (om het zilveren hoorntje), maar als Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe gaat het vooral in deze bijeenkomst om de traditie van het midwinterhoornblazen bij de jeugd te promoten en daarmee voor de toekomst te kunnen behouden. En wie eenmaal goed op een midwinterhoorn heeft leren blazen verleert dat nooit meer. De verschillende blaasgroepen deden allemaal hun best. Voor het eerst in de geschiedenis werd er voor de deelnemers onder de twaalf jaar een extra beker beschikbaar gesteld.

Na het blazen door de laatste hoornblazer duurde het een tijdje voor de jury met een eindlijst kwam. De jury gaf aan dat er op goed niveau gepresteerd was. Alle blaasgroepen werden van laagste tot hoogste score opgenoemd. Daarbij kwam de blazersgroep uit Weerselo in punten ruim bovenaan. Zij krijgt voor een jaar de wisseltrofee van het gouden hoorntje mee naar huis, om die volgend jaar opnieuw te mogen verdedigen. Naast de beste blazersgroep wordt ook beoordeeld welke individuele blazer het hoogste scoorde. Ook die eer viel te beurt aan Weerselo in de persoon van Niek Leeuw. Dat betekende dat Niek naast zijn aandeel in het gouden hoorntje ook de ‘Jeroen Heideman-trofee’ en een aparte beker kreeg uitgereikt.

Niek was even beduusd van hetgeen hem overkwam, maar uiteraard heel trots op het resultaat. Voor de blazersgroep van Weerselo is het weer een extra opsteker om jeugd te motiveren in de weken voor de kerst tot aan driekoningen te leren blazen op een midwinterhoorn. Nu gebeurt dat door de blazersgroep al door op de basisschool vlak voor de advent tijdens een muziekles aan de groepen zeven en acht de eerste beginselen van het blazen bij te brengen. De Weerselose blazersgroep bestaat momenteel uit dertien senioren en twaalf junioren. Kortom een leuke club actieve blazers. Bij alle evenementen waar de blazersgroep uit Weerselo, hun ‘oale roop’ laten horen, wordt steeds met positiviteit en complimenten gereageerd.

Die positieve ervaringen gelden overigens niet alleen voor de Weerselose blazers maar ook voor andere blazersgroepen uit de omgeving. Kennelijk biedt de melancholieke klank van de midwinterhoorn aan mensen toch iets extra’s in de kersttijd.

Voor nu kan de midwinterhoorn weer een tijdlang worden opgeborgen. Vanaf de eerstkomende adventszondag zal in Weerselo weer met nieuw elan worden geoefend om het Gouden Hoorntje.

Ine Flinkers