Uitgaan & Cultuur

Waar is de ‘Bundel Opstellen’ van Dingeldein gebleven?

DENEKAMP - De ‘Bundel Opstellen’ is een uniek boek dat van de hand kwam van schrijver, historicus en taalkundige Willem Dingeldein. De Denekamper bracht het uit in 1938. Het is een uniek uitgave die, bijna vanzelfsprekend, in dat jaar in de persoonlijke bibliotheek van Willem Laan terecht kwam. Immers Dingeldein liet het in Parijs in luxe leer inbinden en gaf het cadeau aan de eigenaar van het landgoed Singraven, Willen Laan. Deze rekende hij tot een persoonlijke vriend. Van verder uitgave kwam het nadien niet. De ‘Bundel Opstellen’ was daardoor uniek. In 2021 kwam de bundel via omzwervingen op de veilingsite terecht van het Twents Veilinghuis. Daar bracht het maar liefst 375 euro op.

Op dit moment is niet bekend wie de ‘Bundel Opstellen’ heeft gekocht en derhalve dus ook niet bekend waar die is gebleven. In het onlangs uitgekomen ’t Onderschoer beschrijft Guus Goorhuis de totstandkoming van de bijzondere uitgave van Denekamps bekendste schoolmeester. Maar hij beschrijft daarin ook de weg die de unieke bundel heeft afgelegd voordat het op de veilingsite van het Twents Veilinghuis terechtkwam en sindsdien spoorloos is.

Veel speurwerk nodig om verleden van oorlogsslachtoffers te ontrafelen

Verder in hetzelfde Onderschoer het tweede deel van de Beuninger oorlogsslachtoffers op de Grebbeberg. Jolanda Klunder-Koekkoek heeft na veel onderzoek de geschiedenis en het verleden van soldaat Hennie Grunder boven tafel kunnen krijgen. Zowaar een opgave omdat er nog maar zeer weinig directe familie van deze Hennie is. Gelukkig kwam zij in contact met een aantal neven die het onderzoek op gang brachten. Deze Hennie Grunder was een zoon van Hendrik Grunder die tot 1941 hoofd van de Beuninger lage school was. Derhalve was het in die jaren een bekende en geziene familie in het kleine dorp. Het leed van het verlies van hun zoon en broer was er niet minder om bij de familie.

Bijzonder bezoek aan erve Brandehof

Rond 1847 verhuisden de Denekampers Gerardus en Johannes Brandehof naar Chicago in de VS om daar als akkerbouwer een bestaan op te bouwen. Het waren zoons van de molenbaas Brandehof die ook bezitter was van het bekende erve Brandehof aan de Lattropperstraat. Onlangs waren nazaten van deze familie in Denekamp om te aanschouwen waar hun overgrootvader het levenslicht zag en opgroeide. De zussen Audie en Nikkie Brandehoff met Scott Mowerij bezochten de molen die al sinds 1870 door het leven gaat als Borgelinkmolen. Bovendien zagen zij hoe de boerderij van hun voorvaderen aan de Lattropperstraat een metamorfose onderging. Toch waren zij net op tijd om het naambord te aanschouwen. Met genoegen maakten zij een moment vrij om op de foto te gaan met de nieuwe eigenaren van het eeuwenoude erf. In ’t Onderschoer staat het verhaal te lezen van dit bijzondere bezoek.

Wordt donateur van de stichting Heemkunde als u de activiteiten van de stichting steunt.  Voor 15 euro krijgt u dan bovendien vier keer per jaar ’t Onderschoer gratis thuisgestuurd.