Uitgaan & Cultuur

Denekamps familielid van oprichter Carmellyceum in 1923 heeft nog altijd ‘stukske stof van Titus in ’n tuk’.

Voor Willy Brandsma is de naam van ‘Titus’ nu een hele grote eer

Hij wilde er eerst niets van weten. Willy Brandsma was zelfs boos dat pater Gemmeke hem in 1957 op het Carmellyceum géén Willy noemde maar Titus. Omdat hij een familielid was van pater Titus Brandsma; de grondlegger van het Twents Carmellyceum in 1923. Maar naarmate hij meer kwam te weten van Titus Brandsma vond Willy Brandsma het eigenlijk wel een erenaam. In Denekamp wordt Willy Brandsma nog altijd met Titus aangesproken.

DENEKAMP

En dat geeft hem een ‘goed gevoel’ vertelt Willy Brandsma in het verhaal in het jubileumboek van het Carmellyceum dat z’n 100-jarig bestaan viert. De familieband met Titus Brandsma komt daarin uitgebreid aan de orde. ,,Mijn opa was een volle neef van Titus Brandsma”, licht Willy Brandsma toe. Titus Brandsma kwam voor de oorlog af en toe bij zijn Friese neef Hendrik, de opa van Willy, in Denekamp op bezoek. Hendrik was naar Twente gekomen om directeur van de melkfabriek in Rossum te worden.

Na zijn middelbare schooltijd bekommerde Willy Brandsma zich eigenlijk niet meer zo om Titus. Dat veranderde toen hij pater Gemmeke in 1982 in Noord-Deurningen ontmoette. Gemmeke vertelde ‘Titus’ dat hij nauw betrokken was bij het proces voor de zaligverklaring van Titus Brandsma. Drie jaar later was het zover en kreeg Willy Brandsma een uitnodiging voor de viering van de zaligverklaring in Den Bosch. Pas na de ontmoeting met pater Gemmeke ging Willy Brandsma zich echt verdiepen in het leven en de ideeën van Titus Brandsma; en kwam hij achter de grote en bijzondere betekenis van zijn familielid dat in 1942 in Dachau door de Nazi’s werd vermoord vanwege zijn heldhaftige verzet tegen de Duitsers.

‘Stukske stof’

Willy Brandsma beschikt zelfs over een stukje stof van een kledingstuk dat Titus Brandsma ooit heeft gedragen. Binnen de familie Brandsma wordt daar grote waarde aan gehecht. ,,Ik bewaar het in een mooi doosje”, vertelt Willy Brandsma. ,,Het helpt ons op belangrijke momenten in ons leven. Daar ben ik van overtuigd. Ik heb al mijn examens gedaan met een ‘stukske stof van Titus in ’n tuk’. Vorig jaar waren Willy Brandsma en zijn vrouw Aly ook bij de heiligverklaring van Titus Brandsma in Rome. Het ‘stukske stof’ van Titus Brandsma is op het bidprentje geplakt dat bij de heiligverklaring in Rome werd uitgereikt. Willy Brandsma bewaart dit relikwie op een mooi plekje in zijn woonkamer.

Het verhaal van Willy ‘Titus’ Brandsma is er één van vele in het jubileumboek ‘100 Jaar Carmel’. Ook vanuit Denekamp gaan al decennia lang kinderen elke dag op de fiets heen en weer naar Oldenzaal, weer of geen weer. ,,Dit jubileumboek brengt de 100-jarige historie van deze bijzondere school tot leven”, zegt Alphons Weierink; hij is voorzitter van de tienkoppige redactie die anderhalf jaar bezig is geweest met de totstandkoming van het jubileumboek over een 100 jaar oude en nog altijd springlevende school en passend bij de gelegenheid. Het enthousiasme bij de redactie was groot: allemaal oud-leerlingen, oud-leraren en zelfs een oud-rector mét het ondefinieerbare maar zo kenmerkende Carmel-gevoel. Dat ‘gevoel’ vormt ook de rode draad door het boek.

Naslagwerk

Het jubileumboek kan volgens Alphons Weierink gerust worden gezien als een naslagwerk waarin de lange en rijke historie van het Carmel van verschillende kanten wordt belicht. En zoveel mogelijk ook aan de hand van interviews met betrokkenen die op de een of andere manier een link hebben met de school. Deze journalistieke aanpak brengt de geschiedenis niet alleen tot leven maar maakt het boek ook leesbaar. Dat was ook het uitgangspunt. Het is een boek geworden dat past bij het karakter van het Carmel. Opvallend is het veelvuldige gebruik van beeld in het jubileumboek. ,,Hoe meer beeld, des te beter”, is de filosofie van de redactie. ,,De mensen moeten zichzelf in het boek zoveel mogelijk terug kunnen vinden en zien en dat is gelukt.”

Titus Brandsma

De kop is heel simpel: ‘100 Jaar Carmel’ dekt de lading helemaal. Dat geldt zeker ook voor de onderkop: ‘Kennis is maar de helft’. Het is een uitspraak van Titus Brandsma uit 1927. Hij bedoelde ermee te zeggen dat een school er niet alleen is voor onderwijs maar zeker ook voor de verdere vorming van jonge mensen op weg naar volwassenheid. En daar is het Carmel, de eerste decennia mét paters en de laatste zónder, volledig in geslaagd. En dit gedachtengoed van Titus Brandsma is ook anno 2023 nog altijd springlevend. Als oud-leerling kan Alphons Weierink alleen maar beamen dat het Carmel veel meer is dan een school alleen. ,,De jaren op het Carmel hebben mij bagage gegeven voor de rest van mijn leven. En daar ben ik heel blij mee.”

 

Boek bij voorintekening te koop 

Het jubileumboek van het Carmel telt in totaal 264 pagina’s en krijgt daardoor een gewicht van liefst 1,6 kilo. De prijs van het boek is 9,95 euro. Voor een dergelijk naslagwerk is dat bepaald geen onoverkomelijk bedrag. Dat dit mogelijk is, is te danken aan de bijdrage van een aantal sponsors en instanties. Het boek is een productie van uitgever Heinink Media uit Denekamp en is bij voorintekening te koop bij Boekhandel Broekhuis via: www.boekhandelbroekhuis.nl/carmel100jaar 

Het boek kan ook besteld worden via www.carmelreünie.nl/carmel100jaar

De officiële presentatie van het boek is op vrijdag 22 september en tijdens de reünie op zaterdag 23 september. Opgave voor de reünie is ook mogelijk via www.carmelreüne.nl