Uitgaan & Cultuur

Passieconcert al voor de zevende keer; Paaszaterdag in de Simon en Judaskerk

Uitvoering Stabat Mater van Jeroen Weierink behoort ook tot de Ootmarsumse paastradities

OOTMARSUM - Passie en emotie; dat zijn de kernwoorden van een bijzonder concert op paaszaterdag in de Simon en Judaskerk in Ootmarsum. Want terwijl de poaskeerls hout halen op het Springendal zal in deze kerk het Stabat Mater van Giovanni Pergolesi worden uitgevoerd. Hiermee wordt een oude katholieke traditie in ere gehouden. Het werk verklankt het verdriet van Maria tijdens het lijden en de kruisdood van haar zoon. Hemelse muziek dus op deze Stille Zaterdag.

Het concert kent een bijzondere bezetting. Het orkest Camerata Amsterdam voert het Stabat Mater dit keer namelijk samen uit met het Ukrain Libraty Orchestra (ULO). En dat gebeurt onder leiding van de in Ootmarsum geboren en getogen Jeroen Weierink. Samen trekken deze topmusici onder de naam Camerata Amsterdam-Kiev nu door het land om het publiek te laten genieten van prachtige muziek. Jeroen Weierink is blij met de samenwerking: ”Muziek is zeker voor het uit vluchtelingen bestaande Ukrain Libraty Orchestra troostend en zalvend in deze oorlogstijd.” Jeroen Weierink dirigeert al voor de zevende keer het Passieconcert in Ootmarsum. ”En dat doe ik met bijzonder veel plezier”, vertelt hij. ”Het is een soort thuiswedstrijd voor mij. En ik weet dat daarom ook de bezoekers graag komen. Dat voel ik ook tijdens het concert en dat geeft mij extra inspiratie en motivatie. Dat werkt door op de uitvoerende musici. Tussen alle andere tradities in Ootmarsum met Pasen is dit er onderhand ook één.”

Ode aan Maria

De rode draad van het concert is een ode aan Maria. Naast het Stabat Mater van Pergolesi staan prachtige vocale muziekwerken van onder meer Verdi, Franck en Schubert op het programma. Deze worden uitgevoerd door solisten die hun sporen verdiend hebben op grote nationale en internationale concertpodia. Het programma biedt tevens muziek van J.S.Bach en G.F. Händel en C.W. von Gluck. Ook dit jaar is er weer een aantal prachtige solisten van de partij. Maria Knihnytska maakte vorig jaar grote indruk. Zij is inmiddels aangenomen als soliste bij de beroemde San Carlo-opera in Napels. Voor het passieconcert op Paaszaterdag komt zij graag terug naar Ootmarsum. Zij vertolkt niet alleen de sopraanpartij van het Stabat Mater maar ze brengt ook enkele aria’s uit Bachs Mattheus Passion ten gehore. Fluitiste Anfissa Prokoviefa heeft een speciale band met Ootmarsum, waar ze en aantal maanden gewoond heeft. ”Ook voor haar een soort van thuiswedstrijd dus”, stelt Weierink vast.

Uitverkocht

De voorgaande passieconcerten op paaszaterdag waren allemaal uitverkocht. Die werden ook gehouden in de protestantse kerk. Dit jaar is de Simon en Judaskerk dus het decor van het Stabat Mater. En daarin kunnen meer dan het dubbele aantal bezoekers. ”Ik hoop”, aldus Jeroen Weierink, ”dat de kerk dit keer ook helemaal vol zit. Dat is alleen maar goed voor de musici en solisten, want de opbrengst is voor hen.” Naast Maria Knihnytska en Anfissa Prokoviefa zijn Yuliia Postavnychabn (mezzo-sopraan), Tania Yefimenko (sopraan), Volodymyr Yefimenko (bariton) en Anfissa Prokoviefa (fluit) de solisten. Als opmaat van het passieconcert zijn het orkest en solisten te horen en te zien in het tv-programma Tijd voor Max op woensdag 27 maart.

Kaarten

Het concert begint om 15.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kerk of in de voorverkoop bij de VVV Ootmarsum, Markt 9, tel. 06-28234830. Mail: info@nootsprong.nl. Info: www.nootsprong.nl

Reacties

Dit concert was fenomenaal!  

Volgend jaar graag weer alstublieft.

Ik kom dan ook zeker weer vanuit Driebruggen naar Ootmarsum.

Dank voor de mooie PASSIE !