Uitgaan & Cultuur

Plechelmus kroniek
Een prachtig boekwerk over Oldenzaals trots

OLDENZAAL - De ‘Oale Grieze’ heeft een rijke historie en is van grote betekenis voor de stad. Auteur Jan Velers schreef in 1993 het boekwerkje ‘Klokken in de Plechelmus’ en merkte op dat er nog nooit een kroniek van de kerk is verschenen. Hij was van plan deze zelf ooit nog te schrijven, maar overleed in 2009. Rijn van Welij, schrijver van diverse kronieken en gids in de Plechelmusbasiliek, heeft de uitdaging aangenomen. Een kroniek van de Plechelmus is een feit.

Een prettig leesbare, beeldende beschrijving van een unieke kerk

Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd. Het boekwerk telt zo’n 150 pagina’s en heeft een groot formaat (30x30 cm) om mee te pronken op de koffietafel of in de boekenkast. Je beleeft het Silvesterkerkje uit 765 tot aan de plaatsing van de nieuwe Plechelmusklok in het imponerende carillon van de stoere toren in 2021. Kortom: een boekwerk dat je moet hebben.

Initiatiefnemer van het boek is auteur Rijn van Welij. Onder de vleugels van museum het Palthe Huis is verder een klein team samengesteld. Recent verzorgden zij al de succesvolle ‘Palthe Kroniek: Bestuurders, predikanten, fabrikanten’.

Belangstelling?

Het boek zal naar verwachting in het voorjaar van 2023 verschijnen. Op voorinschrijving kun je het boek voor € 39,95 bemachtigen, later voor € 44,95. Je kunt je belangstelling (voorinschrijving) kenbaar maken door een mail met je naam, adres en telefoonnummer te sturen naar info@palthehuis.nl of door bij museum het Palthe Huis een intekenbon in te vullen.