Uitgaan & Cultuur

Openluchttheater Losser met schlager, blues, Nederlandstalig en Top40 een zeer gevarieerd programma

LOSSER - € 90 voor een ticket betalen om een artiest te zien? “Dan moet het wel iets heel bijzonders zijn,” is het antwoord, “En dan is het nog de vraag of zoiets bij zo’n klein theater als het Openluchttheater Brilmansdennen past. Nee, ons streven voor dit jaar is om onder de € 30 te blijven voor entreeticket,” zegt Theo Buitink, programmeur bij het theater. En dat is gelukt ondanks dat gerenommeerde acts hun prijzen  met 15% verhoogd hebben.

Ze staan echt te popelen en hebben zin in het nieuwe theaterseizoen: Miriam Reehuis (PR), Theo Buitink en Theo Toonen als nieuwe voorzitter van het theater. Met de Reuvers Autoshow op 2 april, een week voor Pasen, heeft eigenaar Denniël Reuvers de mooiste autoshowroom van Nederland. Het is de vertrouwde start van het theaterseizoen. Wat volgt is een gevarieerd programma. Eén van de beste Abba tributebands staat op het podium, Jan Riesewijk heeft samen met theatergezelschap Tweeduuster geen nadere introductie nodig, Edwin Evers is alweer uitverkocht en oud-zanger van VandenBerg Bert Heerink laat zijn rauwe stem tussen de naaldbomen rondom het Losser theater nog eens goed weerklinken. Voor de echte bluesliefhebbers sluit Dennenblues, terug van weggeweest, het theaterseizoen in september af. Het is een kleine greep uit het brede aanbod. 

Meer samenwerken met andere culturele instellingen

Hun persoonlijke favoriete act? Miriam laat het afhangen van de groep die komt. Het allermooiste is volgens Theo Buitink Funny Day, een besloten evenement voor bewoners van de Twentse Zorgcentra. “Prachtig!” vat hij het enthousiast kort en bondig samen. Theo Toonen kiest voor The Dutch Eagles en als echte Bruce Springsteenfan voor Tim Akkerman Sings The Boss. Alhoewel hij ook wel nieuwsgierig is naar de Schlager Open Airavond. Als nieuwbakken voorzitter heeft hij naar eigen zeggen een vliegende start meegemaakt, maar hij is tevreden: “Het loopt hier allemaal. Er zit bij deze vrijwilligers een enorme bak aan ervaring en daar voeg ik me naar. Nu is het tijd om vooruit te gaan denken. Wat was het succes van de afgelopen jaren en wat nemen we mee naar de toekomst.” In die toekomst ziet hij vooral de ontwikkeling op cultureel gebied: “We kunnen meer gaan samenwerken met andere culturele instellingen, bijvoorbeeld met Erve Kraesgenberg of theaters buiten Losser.”

Onze gouden driehoek

Ook in de winter wanneer het theater in rust lijkt, wordt er ijverig doorgewerkt. Door vrijwilligers. “Iedere woensdag komen zo’n 7 man hier bij elkaar die van alles aanpakken,” vertelt Miriam, “De een is loodgieter, een ander timmerman en zo zijn we van alle markten thuis.” Wat er veranderd is? “Wat niet?” is de retorische vraag. Het toneel is verduurzaamd, de hallogeenverlichting is grotendeels vervangen door LED, de ondergrondse infrastructuur is aangepakt met leidingen van en naar het hoofdgebouw, de vloer van het hoofdgebouw is opnieuw gelegd, er is geschilderd en er is een nieuwe bar geplaatst. Allemaal door de inzet van vrijwilligers. “Zij zijn de grootste kracht! Samen met de andere 80 vrijwilligers,” glimlacht Miriam, “Zij, de sfeer hier en de programmering zijn echt uniek! Dat is onze gouden driehoek!”

Hele programmering en tickets: www.openluchttheaterbrilmansdennen.nl