Uitgaan & Cultuur

Natuurkenner Arjan Postma opent dubbel-expositie met wandeling

Op goede voet met de aarde

ALMELO - Natuurkenner en verhalenverteller Arjan Postma, bekent van TV en radio, opende op vrijdag 1 september de tentoonstelling Op goede voet met de aarde. Deze dubbel-expositie is nog tot en met 10 december te zien in het Stedelijk Museum Almelo en het Natuurhus. Na een korte uitleg door de directeur van het Stedelijk Museum wandelde Postma met alle genodigden van het Stedelijk Museum naar het Natuurhus. Daar lagen koekjes klaar in de vorm van een voetafdruk.

Het was een bijzonder gezicht: met een gezelschap van zo’n zestig man achter zich aan liep Arjan Postma, bekend van radio en tv, door de stad. Hij had zijn karakteristieke hoed op en liet zijn hond meewandelen. De genodigden hingen aan zijn lippen, want over elk plantje of beestje dat hij onderweg tegenkwam, had hij een verhaal. Over de klimop die bomen helemaal niet verstikt, zoals velen denken; over de gehate brandnetel, waarvan men vroeger soep maakte; en over de mannetjesmuis die paringsgeluiden maakt die de mens niet kan horen, maar het vrouwtje wel. De muis gaat dan in een karakteristieke houding staan met zijn voorpoten wijd uitgespreid.

Postma wees erop dat kunst belangrijk is, omdat het vaak juist kunstenaars en ontwerpers zijn die veranderingen bewerkstelligen. In dit geval verandering in het denken over natuur en milieu.

Idylle en kritische noot

Directeur van het Stedelijk Museum, Sigrid Ivo, sprak bij haar introductie over de mooie samenwerking tussen Natuurhus en Stedelijk Museum. Ze stond te midden van diverse tentoongestelde kunstvoorwerpen, kledingstukken en designmeubels. Wat die gemeen hebben? Dat de makers ervan zich zorgen maken om de natuur en de aarde. Ivo: “De objecten in het Stedelijk Museum variëren van de idyllische foto’s van Saskia Boelsums en de schilderijen van de Almeloër Bert Exel tot ontwerpers met een kritische noot.”

Ontwerper Kees Dekkers van No Waste Chairs was een van de aanwezigen bij de opening. Van hem staan twee perspex stoelen en een tafel in de expositie. Wat ze bijzonder maakt? Dekkers vult zijn stoelen met bijvoorbeeld sigarettenpeuken, of met textielresten en laat de gebruiker zo vanuit een ander perspectief naar zijn afval kijken. De textiel in de meubels die nu in het Almelo’s Museum staan zijn gevuld met textielafval afkomstig van het Almelose textielrecycling-bedrijf Frankenhuis.

Blikvanger

Een blikvanger zijn de drie sculpturale collages van papier van Charlotte Schrameijer, die eveneens aanwezig was bij de opening. Prachtige kunstwerken, maar ze zijn wel een uiting van Schrameijers zorgen over de chaos die de mens creëert. De door haar uitgeknipte foto’s van oorlogsgebieden, vluchtelingenkampen, vervuilde gebieden, overstromingen, stormen en dergelijke versnijdt ze tot beeldschone collages, maar dus wel met een duistere ondertoon.

Natuurhus

Het Natuurhus heeft het thema - de persoonlijke voetafdruk van de aardbewoner - van de inhoudelijke kant benaderd. Bezoekers vinden er informatie over de plastic soep, over de biodiversiteit en over de kwaliteit en het gebruik van water. Zowel voor volwassenen als voor kinderen zijn er leuke doedingen.

De nieuwe wethouder van cultuur, Margreet Overmeen-Bakhuis, was eveneens aanwezig bij de opening.

Op goede voet met de aarde

De dubbel-expositie is van 2 september tot en met 10 december a.s. te zien in het Stedelijk Museum Almelo, Prinsenstraat 13 en Natuurhus, Hagenborgh 4. Voor meer info kunt u kijken op stedelijkmuseumalmelo.nl of natuurhusalmelo.nl.