Uitgaan & Cultuur

Toneelvereniging zet blijspel van formaat op de planken

Lachen met ‘Ernst en Luym’ in Saasveld

SAASVELD - Toneelvereniging ‘Ernst en Luym’ uit Saasveld brengt op vrijdag 17, zaterdag 18, vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 maart a.s. het blijspel ’Spieker Willem, wat hej toch oetvrett’n?’ van auteur Bernd Gombold op de planken in café-restaurant ’t Anker in Saasveld. De ‘cast’ trekt, na twee jaar corona-rust, alle registers weer open om bezoekers een heerlijk avondje uit te bezorgen. De regie is in de vertrouwde handen van Petra Oude Lashof. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Voor reserveringen kan men bellen met Bernadet Reekers, tel. 0654696040 of online kaarten bestellen op www.ernstenluym.nl. 

In ’Spieker Willem, wat hej toch oetvrett’n?’ ontwaken vier heren, de morgen na het jaarlijkse feest van de muziekvereniging, met een wel heel zwaar hoofd. Al gauw blijkt dat ze door overmatig alcoholgebruik een totale black-out te hebben. Daardoor weten ze een aantal dingen niet te plaatsen. Als Willem in zijn timmerwerkplaats enigszins tot zichzelf komt, mist hij zijn gebit, z’n portemonnee en een schoen, terwijl hij een ladder met een gebroken sport ontdekt, die er eerder niet was. Zijn zoon Frank is met een kapot vensterluik naar huis gekomen, notabene van het raam van de tweelingzus van zijn verloofde en heeft bovendien ook nog een damesslipje in zijn zak. Johan, de plaatselijke veldwachter, komt opdagen met een enorme buil op zijn hoofd en met een sport van de ladder, terwijl hij zijn tabaksdoos mist. Chris, de toekomstige schoonvader van Frank, mist z’n horloge en heeft op de kamer van zijn dochter een tabaksdoos en portemonnee ontdekt, terwijl Gertrude, de huishoudster van de pastoor helemaal aan het andere eind van het dorp in haar slaapkamer gebit, schoen en horloge heeft gevonden. De oplossing van al die raadsels zorgt voor kostelijke situaties.

De rollen zijn verdeeld, de teksten ingestudeerd en de acteurs zullen ongetwijfeld de personages weer perfect vertolken. Martijn Veldhuis kruipt in de huid van Spieker Willem, plaatselijke timmerman en als de dood voor zijn echtgenote Truus, prachtige rol vertolkt door Maria Breukers. De rol van hun zoon Frank neemt Richard Oude Elberink voor zijn rekening. Dan Johan Grooten, kameraad van Willem en de veldwachter van het dorp, die wel heel veel uit te leggen heeft in dit stuk. Prachtig hoe Louis Oude Booijink zich als Johan in alle bochten weet te manoeuvreren om geloofwaardig over te komen bij Rita, zijn bazige vrouw die gespeelt wordt door Ellen Veldhuis. De verloofde van Frank is de helft van een tweeling. Anne Paus weet heel goed verwarring te brengen door de verwisseling van deze tweeling Suzan en Jenny, zelfs haar verloofde Frank op het verkeerde been te zetten. Chris Knoop is de vader van de tweeling en wordt gespeelt door Benny Oude Meijers. Zijn motto is duidelijk; kom niet aan Jenny en Suzan! Dan is er nog hele mooie rol weggelegd voor Martine Veldhof, die Gertrude vertolkt, de huishoudster van meneer pastoor. Met haar Duitse accent zorgt zij voor de meest hilarische situaties. Acht prachtige rollen die garant staan voor een prachtige avond uit!