Uitgaan & Cultuur

Italiaans restaurant Il Municipio
2e prijs bij NK Pizza bakken 2023

DENEKAMP - Afgelopen week vond het NK Pizza bakken 2023 plaats tijdens de grootste horecabeurs van Nederland, Horecava in de RAI in Amsterdam. De pizzabakkers van het Denekampse restaurant Il Municipio namen deel aan de wedstrijd en gingen er verrassend met de tweede prijs vandoor. Daarmee is hun pizza ’De tijger in de tuin’ uiteroepen tot de op een-na-lekkerste pizza van Nederland! Italiaans restaurant Il Municipio is relatief jong, in 2021 opende het haar deuren aan het Denekampse Nicolaasplein. Dat maakt de prestatie van de Denekampse chef-koks Marc van Ommen en Giacomo Zagami des te indrukwekkender.

De tijger in de tuin

De tijger in de tuin is een originele pizza bestaande uit eigen gemaakte andijviesaus, pompoen en bijzondere Italiaanse sauzen. Er is, tot grote tevredenheid van de jury, gebruik gemaakt van lokale seizoensproducten. Zo is de meel waarmee de bodem is gemaakt afkomstig van de Oortmansmolen uit Denekamp.

De tijger in de tuin staat inmiddels op de menukaart, iedereen die de op een-na-lekkerste pizza van Nederland wil proeven is van harte welkom bij Italiaans restaurant Il Municipio, Burgemeester Hoogklimmerstraat 2 te Denekamp.

Complimenten van de jury

Volgens de jury blonk de winnende pizza uit in evenwicht, elegantie en versheid. Vooral het deeg gooide hoge ogen. ”Een mooie combinatie van een Romeinse en Napolitaanse pizza, dus niet alleen een krokante rand, maar ook een krokante binnenkant. Het deeg had een goede hydratatie en de smaken waren top, onder andere dankzij de intense olijfpoeder en romige kaas”, aldus de jury.

Het gebruik van seizoensproducten, het gekozen meel en zijn techniek leverde de tweede plaats op. Onbetwiste winnaar was Paolo Marino van Mangia Pizza & Pasta Centrum in Amsterdam. Fabrizio de Maio van Mangia Pizza & Pasta Zeedijk in Amsterdam pakte het brons met ‘It’s Possible’, een vegan pizza met onder meer avocado, zongedroogde tomaatjes, tofu, rucola en walnoten. Thom Vink, leerling op het ROC Mondriaan in Zoetermeer, viel niet in de prijzen maar kreeg wel een pluim van jurylid Robert Kranenborg voor zijn Pizza Kabeljauw. Volgens de topchef was het ‘een gedurfde pizza en een uitstekende prestatie tussen al het geweld van de Italianen’.

De top 3 van het NK Pizza bakken 2023

1. Paolo Marino van Mangia Pizza & Pasta Centrum in Amsterdam
2. Giacomo Zagami van Il Municipio in Denekamp
3. Fabrizio de Maiovan Mangia Pizza & Pasta Zeedijk in Amsterdam

De opdracht tijdens het NK Pizza bakken was om ter plaatse op het podium, binnen vijftien minuten, twee identieke creaties te maken. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Deelnemers worden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door de Houwers Groep.

De jury

De jury van het NK Pizza bakken 2023 bestond uit Renato Bosco (eigenaar van Saporè in San Martino, Marcel Losekoot (eigenaar van en mastertrainer bij De Pizza Academy), Giovanni d’Apice (culinair adviseur, kookboekenschrijver en eigenaar Artixitra), Robert Kranenborg (SVH Meesterkok, culinair adviseur en ondernemer) en Chef Erik van der Kooij (pizzabakker bekend van TikTok, Instagram en YouTube).

Het NK Pizza bakken is onderdeel van het NK De Lekkerste, de nieuwe versie van de Lekkerste Wedstrijden. Het NK Pizza bakken wordt georganiseerd door Pizza Profs, in samenwerking met Stichting de Lekkerste Wedstrijden.