Uitgaan & Cultuur

Indrukwekkend bevrijdingsconcert koor ’Da Capo’ Saasveld

SAASVELD - Zondag 16 april was het eindelijk zover: het bevrijdingsconcert van koor ’Da Capo’ in Saasveld. Oorspronkelijk was het gepland begin april 2020, toen het vijfenzeventig jaar geleden was dat Saasveld, samen met bijna heel Twente, werd bevrijd van de Duitse bezetting. Vanwege corona heeft het een paar jaar op de plank gelegen. 

In haar voorwoord vertelde voorzitter Irene Mekenkamp over de totstandkoming van dit concert. Vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend in onze wereld, ook niet in het huidige Europa.

De concertlocatie, de kerk van Saasveld, was prachtig aangekleed met vlaggen en oranje versierselen. De bijna driehonderd bezoekers kwamen binnen met klokgelui en liepen onder een fraai versierde boog door. Alles door de eigen koorleden gemaakt.  De kerk was schitterend aangelicht. Al het licht en geluid was in goede handen bij Mart Franken Volmerink.

Het concert begon met een overtuigde uitvoering van Bart Loohuis op trompet met ’The Last Post’. Tussen de liederen door waren er op grote schermen steeds interviews te zien van bekende Saasveldenaren die herinneringen hadden aan de oorlogsjaren. Door de details, soms emotioneel, dan weer spannend, soms ronduit humoristisch, maar steeds in hun eigen dialect, maakten ze duidelijk hoe het was om in Saasveld in de oorlog te leven als jong mens. Ook de toepasselijke gedichten die werden voorgedragen door koorleden droegen bij aan de sfeer van het concert. Da Capo is een koor met veel uitstraling en dat vocaal zeer veelzijdig is. Opvallend was hoe mooi ze verschil konden maken tussen luid en zacht zingen. Met evenveel gemak zongen ze het swingende ’Happy Days’ als het ingetogen ’Over de Muur’. Een paar keer werd het publiek uitgenodigd door de enthousiaste dirigent Resy Weernink om mee te zingen. Vanachter de piano zorgde Josefien Havinga voor extra glans bij dit concert met haar sprankelende en expressieve spel.

Na afloop was er onder het genot van koffie en thee gelegenheid om nog even terug te kijken op de geslaagde middag.

Ine Flinkers