Uitgaan & Cultuur
Hoe oud is Losser eigenlijk?
LOSSER - In 1176 werd er al gesproken over kerspel Luthere, later Lottere genoemd en nog later werd dat het huidige Losser. Bijzonder toch?! Maar de grond waar de Lossernaren wonen is nog veel ouder, héél veel ouder!
De ondergrond van Losser is zo’n 130 miljoen jaar oud en komt op diverse plekken in Losser aan de oppervlakte met als voornaamste plek de Staringgroeve aan de Staringstraat. Ja, klopt, het ‘gat van Losser’.
De plaats die nu Losser heet, lag in een ondiepe zee (denk aan de huidige Waddenzee met een diepte van hooguit 200 meter) en met een subtropisch klimaat. Dat betekent dat in de groeve fossielen worden gevonden van schelpen, kreeftjes, ammonieten, zee-egels etc. Maar ook van boormosselen op drijfhout, dus de kust was niet ver weg.
En al dat moois is te zien in het Geologiemuseum Losser in de Roberinkstraat 3 te Losser.
Weet u wel dat er in Nederland maar een paar groeves zijn? En de ‘onze’ is de enige die niet commercieel wordt uitgebuit. De Losserse schoolkinderen maken allemaal kennis hiermee in het kader van het project Erfgoed Losser en gaan naar huis met mooie fossielen, maar ook u bent welkom in het Geologiemuseum en mogelijk zelfs in de groeve
De komende tijd houd ik u graag op de hoogte over deze voor Nederland héél bijzondere plek! www.geologiemuseumlosser.nl