Uitgaan & Cultuur

Het Grootste Museum van Nederland groeit door met opname Yunus Emre Moskee

ALMELO - Zaterdag 1 juli is de feestelijke viering rondom de opname van de Almelose Yunus Emre Moskee in Het Grootste Museum van Nederland. Daarmee wordt Het Grootste Museum van Nederland nog groter! Het landelijke project waarbij kerken en synagogen worden opengesteld voor het brede publiek, breidt vanaf de zomer de samenwerking uit met moskeeën, tempels en migrantenkerken. Sinds de opening van het Grootste Museum van Nederland in 2017 hebben miljoenen mensen de aangesloten kerken en synagogen bezocht en kennis gemaakt met de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken die dit erfgoed rijk is. Met de deelname van moskeeën en tempels zet initiatiefnemer Museum Catharijneconvent een volgende stap in het toegankelijk maken van het nationaal religieus erfgoed. Als eerste sluit in juli de Yunus Emre Moskee in Almelo aan bij dit bijzondere project.

De verborgen schoonheid van gebedshuizen

Op vakantie in het buitenland vinden we het heel normaal om synagogen, kathedralen, tempelcomplexen of moskeeën te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl gebedshuizen in heel het land te vinden zijn en adembenemend mooi zijn. Van een Turkse dorpsmoskee met een betoverend interieur tot een Molukse kerk ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck en van een Tibetaans-Boeddhistische stoepa tot een Grieks-Orthodoxe kerk die van onder tot boven beschilderd is, het aanbod aan bijzondere gebedshuizen in Nederland is veel groter dan we denken. Daarom verbreedt Museum Catharijneconvent het spectrum met gebedshuizen uit diverse tradities en tijden. De verborgen schoonheid van de kerken, synagogen, tempels en moskeeën wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen. Want ook dit unieke erfgoed is gewoon in Nederland te vinden – èn te bezichtigen.

Yunus Emre Moskee

Niet alleen het gebouw, maar ook de totstandkoming van de moskee is uniek in Nederland. De moskee is de oudste nieuwgebouwde Turkse moskee van Nederland, en de eerste moskee in Nederland met een koepel en een beklimbare minaret. De komst van de moskee in de jaren ’70 werd door de gehele Almelose gemeenschap gedragen. Op verzoek van de Turkse gastarbeiders besloot textielfabriek Ten Cate een gebedshuis voor hen te realiseren. Er werd geld ingezameld bij alle burgers van Almelo en mét de steun van het college van B&W werd, ondanks het negatieve advies van de toenmalige Welstandscommissie, een volledig nieuwgebouwde moskee gerealiseerd op een prominente plek in de stad. De moskee werd met opzet bij het station geplaatst, niet alleen omdat dat een centrale plek in de stad is, maar ook om alle bezoekers en reizigers te laten zien hoe trots Almelo op haar moskee is. Het gebouw is een uithangbord voor de saamhorigheid in een multiculturele samenleving waar iedereen trots mag zijn op zijn afkomst. Een gebouw om te koesteren en te respecteren. De opname in Het Grootste Museum van Nederland is daarmee vanzelfsprekend.

Kijkkaart en audiotour

Met de nieuwe locaties wordt niet alleen de landelijke dekking vergroot, maar ook de variëteit in religieuze tradities, historische periodes, architectuur en kunstwerken. Op alle locaties is een audiotour of kijkkaart aanwezig die verrassende inzichten biedt en de bezoeker meeneemt langs alle highlights. Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Deelname van de moskeeën wordt gefinancierd uit algemene middelen. Kijk voor de deelnemende locaties op www.grootstemuseum.nl.

Feestelijk openingsmoment

Het behoud van de Yunus Emre moskee en de opname in Het Grootste Museum van Nederland is een feestelijk openingsmoment waard.  Daarom wordt dit op 1 juli tussen 14.00 en 15.15 uur gevierd met iedereen die belangstelling heeft. Er is een kort programma met sprekers waaronder de onderzoeker en schrijver Eric Roose, die een presentatie geeft over de geschiedenis van de moskee. Uiteraard komen alle betrokkenen ook nog kort aan het woord, waarna tussen 15.00 en 15.15 uur het museum ook écht geopend wordt.

Foto’s: Femke Lockefeer