Uitgaan & Cultuur

Heracles-spits Armenteros kiest voor schilderij van Jos Engbersen

ALMELO - Heracles-spits Samuel Armenteros en de kunstenaars Jos Engbersen, Paul Tieke en Carla Stamsnijder kwamen onlangs weer bijeen in het Huis van Katoen en Nu. Dit keer voor de ontknoping van de Almelose versie van Sterren op het Doek. Uiteindelijk koos Armenteros voor het schilderij gemaakt door Jos Engbersen. 

Samuel Armenteros (rechts) bekijkt samen met kunstenaar Jos Engbersen het schilderij dat de Heracles-spits heeft uitgekozen. Geheel links het schilderij gemaakt door Carla Stamsnijder, rechts het schilderij van Paul Tieke. Foto: Bianca Hellemons

De avond ervoor scoorde Armenteros nog een hattrick in uitverkocht Erve Asito. In een vol Huis van Katoen en Nu deelde hij enkele handtekening uit voor het officiële gebeuren.

Slapeloze nachten

De drie kunstenaars werden aansluiten geïnterviewd door Erwin Lette van het Huis van Katoen en Nu. Vier weken geleden maakten zij voor de camera’s van AAVisie een schets en foto’s van de Heracles-spits. De afgelopen vier weken werkten Jos Engbersen, Paul Tieke en Carla Stamsnijder in hun eigen atelier aan het schilderij. Jos Engbersen: “Ik doe dit nooit weer”, zei hij direct. “Zoiets schud je niet uit de mouw. Ik ging met Armenteros naar bed en stond er mee op.” De enige vrouwelijke deelneemster, Carla Stamsnijder’, gaf al prijs dat ze een andere invalshoek dan de twee heren had gekozen. Paul Tieke was enorm enthousiast over dit lokale initiatief van Sterren op het doek. “Ik vind het een heel mooi initiatief. En hoop dat het veel gevolgen mag krijgen. Misschien over paar maanden weer een keer.”

Toen was het tijd waar iedereen voor was gekomen: de onthulling van de drie schilderijen. In het bijzijn van Armenteros verwijderde Erwin Lette de drie blauwe doeken die tot dan toe de schilderijen verborgen hield. “Ik heb nog niets gezien en ben heel benieuwd”, gaf Armenteros aan. De Heracles-spits was duidelijk ontroerd door de drie verschillende portretten. “Waar moet ik beginnen? Dit is heftig om te zien. Ongelooflijk”, was zijn eerste reactie. “Ik word er een beetje emotioneel van om dit zo te zien.”

Voetbal als wereld

Hij wilde eigenlijk geen keuze maken en liet het publiek en de kunstenaars in spanning. Uiteindelijk koos Armenteros voor het schilderij gemaakt door Jos Engbersen.

Een portret waarbij Armenteros een wereldbol vasthoudt die langzaam overgaat in een voetbal. “Alle schilderijen vertellen een verhaal. Voetbal is wat ik doe, niet wie ik ben. De bal blijft rond, waar ik ook kom. Overal waar ik kom, heb ik kunnen groeien. De taal, gebruiken, de manier van denken. En dat zie je hier. De voetbal symboliseert de wereld.”

Veiling en reportage

De overige twee schilderijen worden verkocht bij opbod, voor minimaal 500 euro per stuk, via de site vankatoenennu.nl/veilingen. Er kan twee weken lang worden geboden op de schilderijen van Paul Tieke en Carla Stamsnijder. De eindopbrengst gaat naar het goede doel: Verjaardag in de Maak. Deze stichting helpt Almelose gezinnen met jonge kinderen, die een minimum aan leefgeld te besteden hebben en opgroeien in armoede.

Evert Brouwer, cameraman bij AAVisie, heeft een uitgebreide reportage gemaakt. Hij ging tijdens de vier weken bij de drie deelnemende kunstenaars langs. De reportage is te bekijken via de site van AAVisie.