Uitgaan & Cultuur

Hans Jansen exposeert etsen

ALMELO - Hans Jansen (Vriezenveen 1952) is beeldend kunstenaar. Naast tekeningen en schilderijen maakt hij grafiek. De laatste tijd heeft hij zich onder meer met zogenaamde tetradrukken beziggehouden. Hij maakt gebruik van de binnenzijde van een tetrapak om van af te drukken. In de aluminium binnenlaag wordt een tekening gekrast, ingeïnkt en op papier afgedrukt met behulp van een etspers.

Een flink aantal van zijn recente werken wordt getoond in een nieuwe expositie, waarmee de Grote Kerk van Almelo op 24 maart het nieuwe seizoen van Kerk Open begint.

Jansen genoot zijn opleiding in Amsterdam en Arnhem. Als leraar beeldende vorming werkte hij aan middelbare scholen. Hij woonde een tijd in Vaassen, op de Noord-Veluwe, maar keerde later terug naar zijn geboortedorp Vriezenveen.

Sinds zijn pensionering kan hij zich meer op het beeldend werk richten. Het liefst tekent en schildert hij direct naar de waarneming. Bij het grafisch werk onstaan er, juist ook door het afdrukken in spiegelbeeld, onverwachte dingen.

De expositie in de Grote Kerk omvat landschappen, boomgroepen en ook gebouwen en ruïnes.

Vanaf vrijdag 24 maart tot eind mei is het werk van Hans Jansen te zien in de Grote Kerk. Openingstijden zijn vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur, zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur (vanaf 15.00 uur met orgelmuziek en kerkgids); ook op de zondagen 26 maart en 30 april, van 13.00 tot 16.00 uur. Op enkele dagen zal de kunstenaar zelf aanwezig zijn om ter plekke tekeningen te maken. De data worden aangekondigd op de website van de Grote Kerk: pga-grotekerk.nl/expositie.

Vrijwilligers gezocht voor Kerk Open

De exposities in de Grote Kerk zijn onderdeel van Kerk Open: tijdens de openingsuren zijn belangstellenden welkom voor het bezichtigen van de kerk en voor een moment van verstilling. De exposities trekken extra publiek aan en nodigen tegelijk uit om de gewijde sfeer te laten inwerken. Die zaken versterken elkaar.

Dat wordt mogelijk gemaakt door zo’n 25 vrijwillige surveillanten en kerkgidsen. Graag zouden zij dit team uitbreiden met nieuwe vrijwilligers, aangezien er mensen zijn uitgevallen door natuurlijk verloop. Zo mogelijk zouden ze bovendien de openingstijden willen uitbreiden. Dit inspirerende vrijwilligerswerk staat open voor een ieder, ongeacht de religieuze achtergrond. De meesten doen dit ongeveer eenmaal in de zes weken gedurende anderhalf of twee uur. Met vakanties en wensen wordt rekening gehouden. Wie hiervoor belangstelling heeft kan zich melden bij Harry Konijnenbelt, tel. 0613119848 of e-mail, harry@konijnenbelt.nl.