Uitgaan & Cultuur

Schilderijen uit het Stedelijk Museum Almelo in de Grote Kerk Almelo

Expositie ‘De kleuren van De Grijs’

ALMELO - Het Stedelijk Museum Almelo zet de deels Almelose schilder Hendrik de Grijs (1866-1933) in het zonnetje met een expositie getiteld ‘De kleuren van De Grijs’. Dit gebeurt in samenwerking met de Grote Kerk in Almelo. Kunstexpert Bianca Frölich opende de expositie op 2 juni om 16.30 uur. De expositie is toegankelijk tot 30 juli.

Hendrikus Fredericus de Grijs werd geboren in Groningen en genoot zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij woonde en werkte daarna in diverse plaatsen als Amsterdam, Hilversum, Leeuwarden en vestigde zich ten slotte in Almelo, waar hij in 1933 overleed.

Kunstkenner Frölich, mede bekend van het televisieprogramma Van Onschatbare Waarde, treedt tijdens de opening op 2 juni op als gastspreker. Zij denkt dat Hendrik de Grijs een eeuw geleden niet had durven dromen, dat zijn werk ons vandaag de dag met zovelen zal gaan verbinden. “Ik vind het dan ook een eer om een schakel in de ketting van deze expositie te mogen zijn.” Zij is ook blij met de herbestemming van een kerk voor deze tentoonstelling, de kerk waarvan de functie ‘verbinding’ was en zo ook blijft. Ze weet dat er over het leven van deze veelzijdige kunstenaar weinig bekend is, “en toch sluit alles op elkaar aan.”

De expositie in de Grote Kerk toont met ruim twintig werken zijn brede oeuvre. Niet alleen in de gekozen techniek - olieverf, waterverf en pastel - maar ook in de onderwerpen. Er zijn (familie)portretten te zien, landschappen, stadsgezichten van Almelo, waaronder driemaal de haven, en illustratiewerk zoals bijbelverhalen.

De vroegere portretten zijn in een wat donkerder, ietwat sombere stijl, in bruin- en zwarttinten; later werd zijn palet opmerkelijk kleurrijker en lichter, vooral in zijn landschappen. Speciaal voor de expositie gaf de Almelose kunsthandelaar Wierbos twee werken van De Grijs in bruikleen. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een zelfportret in krijt van de kunstenaar in de collectie.

Expositie ‘De kleuren van De Grijs’, Schilderijen uit het Stedelijk Museum Almelo in de Grote Kerk Almelo, van 3 juni tot 30 juli 2023.

De Grote Kerk aan het Kerkplein in het centrum van Almelo is gratis toegankelijk op de volgende tijden: vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur; zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur; laatste zondag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur;

gesloten op: vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli.

Voor actuele tijden en extra informatie zie www.pga-grotekerk.nl of www.stedelijkmuseumalmelo.nl.