Sport & Vrijetijd

Toernooi op 21 april a.s.

Wordt basisschool De Meander voor 4e achtereenvolgende maal schoolvoetbalkampioen van de Gemeente Dinkelland?

DINKELLAND - De basisscholen in de gemeente Dinkelland hebben recentelijk bericht gekregen dat ze zich met één of meer teams kunnen inschrijven voor deelname aan het toernooi om het School-voetbalkampioenschap 2023. Dit jaarlijkse toernooi wordt georganiseerd door een speciaal daartoe spontaan gevormde commissie, bestaande uit een aantal enthousiaste vrijwilligers. 

‘Nee, geen namen, we doen het met plezier,’ aldus het zestal. Elk jaar weer een behoorlijke klus, want steeds weer worden door de scholen meerdere teams (van 8 spelers per team)  aangemeld. Zo deden bijvoorbeeld vorig jaar maar liefst bijna 30 schoolteams met in totaal zo’n 300 spelers deel.

Ieder team heeft immers meestal ook nog een aantal wisselspelers . Zo’n grote deelname is daardoor mogelijk en dat komt weer geheel overeen met de doelstelling van de organisatie. Die is: zoveel mogelijk scholieren laten mee doen aan dit jaarlijkse voetbalfestijn op het sportpark van SDC’12 , dus niet uitsluitend de beste voetballertjes.! Dat is organisatorisch mogelijk, omdat het toernooi namelijk een drietal klassen /divisies kent: De aangemelde schoolteams worden ingedeeld in de volgende ‘divisies’:

1. Eredivisie: selectieteams scholen jongens/meisjes;
2. Eerste divisie: recreatieteams jongens/meisjes;
3. Meisjes-divisie: meisjesteams.

Een schoolteam kan dus bestaan uit jongens en meisjes (mixed), maar er is daarnaast een aparte divisie voor meisjesteams. In de Eredivisie en de Meisjesdivisie spelen wel de sterkste schoolteams en de winnaars daarvan mogen zich dan algeheel Schoolvoetbalkampioen van de gemeente Dinkelland noemen. Bovendien kunnen zij vervolgens deelnemen aan het wat later te organiseren Regionaal Schoolvoetbal-kampioenschap..

De Meander Sinds 2019 het sterkste schoolteam;

Voor met name één school zal het vast en zeker een extra interessant toernooi worden. Dat is het sterkste team van De Meander uit Ootmarsum. Deze school leverde namelijk de laatste drie toernooien steeds de winnaar daarvan. In 2019, 2020 en 2022. In 2021 werd er geen toernooi georganiseerd door de coronapandemie, terwijl het toernooi vorig jaar eveneens  in verband met die pandemie een wat gewijzigde organisatie kende. Maar ook toen zegevierde De Meander. En volgt dan dit jaar de vierde titel in successie? De Meidendivisie werd vorig jaar gewonnen door het team van De Zevenster.

Gememoreerd mag zeker ook worden dat de scheidsrechters voor al die meer dan 50 (!) wedstrijdjes  op de halve velden op deze ene middag worden geleid door spelers van SDC’12 O15 (althans vorig jaar).

’Ooit’ onderdeel Koninginnedag-viering

Inderdaad, een hele klus voor de vrijwilligers van de organisatiecommissie die het toernooi zelf aankondigt als ‘Koning(in) Voetbal Dinkelland’. Een link met de viering van wat nu ‘Koningsdag’ heet. ‘Ooit’ werd het schoolvoetbaltoernooi  inderdaad ook in het kader van de Koninginnedag-viering georganiseerd en dan door DOS’19-leiders en onder auspiciën van het toen nog bestaande Oranje Comité Denekamp. Het toernooi begon reeds weken voor de Koninginnedag met de voorrondes, maar de finales werden gespeeld op deze feestdag zelf als onderdeel van het zogenoemde Oranjeprogramma. Dat omvatte toen ook nog spelmorgens bij de scholen, een gezinsfietstocht en een feestelijke prijsuitreiking. Nog eerder behoorden ook een school-handbaltoernooi en een aubade door de scholieren bij het gemeentehuis tot dat Oranjeprogramma. ‘Aber das war einmal’. De viering van wat nu dus Koningsdag heet kent  op maar ook rond die feestdag totaal andere , vooral muziekactiviteiten…….

N.B. Tot en met 31 maart a.s. kunnen de scholen hun teams aanmelden via het op de hen toegezonden e-mail weergegeven  adres.

 

Tekst/foto’s: PBJ