Sport & Vrijetijd

Presteren en gezelligheid gaan hand in hand

Vijftig jaar Klootschietclub Vooruitzicht

OLDENZAAL - Een prachtig gerenoveerd clubgebouw, hoog presterende jeugdleden en de burgemeester op bezoek. Mooiere voorwaarden voor het vieren van het vijftigjarig bestaan kan Klootschietvereniging Vooruitzicht zich niet wensen.

Leden van Vooruitzicht kwamen zaterdag naar de Kleibultweg om het feestje mee te vieren. Ze troffen daar burgemeester Patrick Welman, vergezeld van wethouder Rob Christenhusz, die een  cadeau brachten: de zilveren erepenning van de stad Oldenzaal.

Gerard Luttikhuis (80) is clubman van het eerste uur. Maakt al vijfenveertig jaar deel uit van het bestuur. De vitale Luttikhuis vertelt graag over zijn club. ´Bij de oprichting in 1974 hadden we binnen een maand vijfentwintig leden. Twee jaar later deden we volop mee in de competitie. Met het eerste tam werden we meteen vier keer achter elkaar kampioen´, vertelt Luttikhuis, wiens echtgenote in die tijd ook de damesafdeling oprichtte.

Luttikhuis herinnert zich de mooie tijden van lange dagen trainen op het Kolkersveld in Losser. ´We namen boterhammen mee.´

Clublid in de luiers
Drie maanden na de oprichting in 1974 werd Luttikhuis vader van zoon Roy. ´Die hebben we in de luiers meteen lid gemaakt. Ik zie nog vijftien man van de club aan komen lopen met een reusachtige krentenwegge op een ladder.´ Op 2 mei viert Roy, ook gedreven klootschieter, zijn vijftigste verjaardag. En ook Roy´s zoon Wout (18) is fanatiek speler.

Roy is de trainer van een paradepaardje binnen de  club op wie aller pijlen gericht zijn: Max oude Engberink (16). Max en zijn zus Evy (14) zijn ware talenten.

Europees kampioenschap
Max, die al twee keer op rij genomineerd werd voor de Oldenzaalse titel sportman van het jaar, neemt op 9 mei deel aan de Europese kampioenschappen in Duitsland. Sinds ruim een week is hij zeker van zijn kwalificatie voor deelname. ´Ik heb al zoveel punten dat ik niet meer ingehaald kan worden´, zegt hij. Max traint drie a vier keer per week. Luttikhuis: ´Hij speelt ook geregeld mee in het eerste herenteam. Een geweldige speler waar onze senioren niet aan kunnen tippen´, zegt hij.

Een afstand van zeshonderd meter weet Max met zes ferme schoten te overbruggen. ´Wie weet´, redeneert Luttikhuis´, of het gaat zo goed dat hij volgend jaar uit mag komen op het WK.´

Luttikhuis noemt eerdere jeugdleden die succesvol waren. ´Maar dan gaan ze studeren of ze krijgen een vriendin die het maar niks vindt en dan is het klootschieten over en uit.´
´Nou´, meldt Max. ´Ik heb al een vriendin, maar zij vindt het juist hartstikke leuk!´

Zijn zus Evy is ook een goede speelster, die ook met de dames meespeelt en twee keer kampioen werd. Algemeen mag Evy zich met haar veertien jaar vierde van Nederland noemen.
´Naast voetbal is klootschieten gewoon de meest bedreven sport´, weet Luttikhuis. ´Bedenk maar dat we hier in de buurt liefst zes actieve verenigingen hebben.´
Gerard zelf laat zich nog steeds gelden in het  zevende herenteam.

Clubhuis gerenoveerd
Het is jubileumfeest valt samen met de ingebruikname van het gerenoveerde clubhuis, dat een moderne uitstraling kreeg met veel hout, en goede isolatie. Alles gefikst door vrijwilligers die er menig werkuur in staken.

De club is dan ook trots daar zaterdagmiddag de burgemeester te zien verschijnen. Nadat deze de zilveren stadspenning uitreikte volgden meerdere sprekers. Voorzitter Peter Zanderink van de Nederlandse Klootschiet Bond bood een zilveren penning aan. En de twee actieve leden Bennie Beuvink en Gerard Luttikhuis werden speciaal door hun club gehuldigd. Wat Luttikhuis er als reactie toe bracht het spreekgestoelte te beklimmen en enthousiast het clublied in te zetten dat uit volle borst werd meegezongen..

´Want gezelligheid vinden we ook erg belangrijk´, vindt hij. ´Je moet hier eens in het clubhuis komen na een competitiewedstrijd. Super gezellig. Er vliegen in korte tijd zo veertig gehaktballen door.´