Sport & Vrijetijd

Schrijversviertal maakt zich op voor eerste editie Juno Kinderboekenprijs

ALMELO - Olga van der Meer (oeuvreprijs),  Selma Hoste (schrijfprijs) en Mienke Fijen (boekenprijs) zijn uitgeroepen tot de winnaars van de Valentijnprijs. Een initiatief van de Almelose feelgood schrijfster Kirstin Rozema, samen met collega’s Han Peeters en Diane Kooistra. De slingers zijn net verwijderd en het drietal maakt zich al weer op voor het volgende ‘feestje’, zoals Kirstin het noemt. Zaterdag 24 juni wordt de winnaar van de Juno Kinderboekenprijs bekendgemaakt.

van links naar rechts: Olga van der Meer (winnares oeuvreprijs), Selma Hoste (winnares schrijfprijs) en Mienke Fijen die de boekenprijs won. Foto: Anna Czerednik

“Het is altijd een feest in zalencentrum Ermelo. Een weerzien van schrijvers onderling en natuurlijk de winnaars”, zegt de Almelose auteur. Samen met Peeters en Kooistra heeft de Almelose schrijfster vorig jaar de Valentijnprijs nieuw leven ingeroepen. “We wilden romantische feelgood boeken, waaronder familie- en streekromans, maar ook alle andere soorten romans meer onder de aandacht te brengen. En er komt steeds meer jong talent bij. En die willen we graag een podium bieden.”

Voor de schrijversprijs leverden maar liefst 27 schrijvers hun verhaal in rondom het thema ‘Beachclub Valentijn’. Alle verhalen werden gelezen en beoordeeld door vijf juryleden, waarna er een top vijf is samengesteld. Selma Hoste ontving uiteindelijk de beste recensies en ging er met de geldprijs en een boekcontract bij uitgeverij Ellessy vandoor. Ook was er de uitreiking van de Valentijnprijs voor de beste feelgoodroman. Mienke Fijen won met haar roman 'vluchtgedrag'. Olga van der Meer kreeg de oeuvreprijs; ze heeft 60 romans geschreven.

Juno Kinderboekenprijs

De Almelose auteur heeft net de slingers van het feest opgeborgen, maar stilzitten is er niet bij. Want zaterdag 24 juni wordt de eerste Juno Kinderboekenprijs uitgereikt. “Er worden geen griffels en penselen uitgereikt zoals bij de Kinderboekenweek. We richten ons op alle auteurs uit Nederland en België en willen ook nieuw talent een kans geven. Schrijftalent zit er namelijk genoeg in Nederland en België.”

De inshrijving overtrof alle verwachtingen. Maar liefst 55 kinderverhalen werden ingeleverd in drie leeftijdsgroepen. “Daar zitten steengoede verhalen tussen. Echte juweeltjes zitten erbij.” De verhalen zijn gebundeld in twee boeken: een voor de categorie van 4 tot en met 8 jaar, de andere bundel is voor lezers van 9 tot 18 jaar. Uiteraard worden deze bundels tijdens de Juno Kinderboekenprijs op 24 juni in zalencentrum Ermelo gepresenteerd.

De inloop is om 13.00 uur, het programma begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. 

Thriller award

Alsof twee feestjes nog niet genoeg zijn, zijn Kirstin, Han en Diane ook nog volop bezig met organisatie van de Hermes schrijfwedstrijd van het Hermes Thriller Collectief. In augustus zal de shortlist bekend worden gemaakt, waarna de jury zich gaat beraden over de uiteindelijke winnaar. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 7 oktober, net als de andere twee prijzen in zalencentrum Ermelo. Verhalen inleveren met het thema ‘Fatale ontmoeting’ kan nog tot eind mei. Zie voor meer informatie hermesthrilleraward.nl. “Ook hier begint het al lekker door te lopen. Er zitten spannende dingen bij.”

Kirstin schrijft

Tussen alle bedrijvigheid door is er voor Kirstin ook nog tijd over om zelf achter de laptop te kruipen en boeken te schrijven. “Tijdens deze dagen is ontspanning ontzettend belangrijk, om scherp te blijven. Een bak koffie bij iemand anders, even weg van huis. Maar ook heel erg belangrijk: in je eigen bubbel kruipen en twee uur lang keihard werken aan je manuscript.” Ze is bezig met het vijfde deel van een misdaadserie.

Onlangs verscheen haar roman ‘Ik zorg voor je’. Een feelgoodverhaal vol onverwachte wendingen, romantiek en drama. Hoofdpersoon Lucy woont samen met haar partner in de prachtige omgeving van Wallingsbach. Ze is stiefmoeder van een dochter en werkt als privéarts in een kleine kliniek. haar ouders krijgen een steeds slechtere gezondheid en ze denk dat haar man een affaire heeft, maar het zit anders. “Uiteraard met een roman met een medisch tintje”, zegt Kirstin.