Sport & Vrijetijd

Gemeentelijke carnavalssleutel in Langeveense handen

Prins Rob en adjudant Thijs van Cv de Schaop’nböllkes
gaan met de Steek onder Water naar huis

TUBBERGEN - In een volle hal van het Tubbergse gemeentehuis kwamen carnavalisten uit alle kerkdorpen vorige week zaterdag samen voor een belangrijke ceremonie. De overdracht van de carnavals-gemeentesleutel en de uitreiking van de Steek onder Water. Zoals bekend kregen sleutelhoogheden prins Thijs en adjudant BJ van Cv de Turftrappers de grote gemeentelijke carnavalssleutel in handen. De Steek onder water kwam dit jaar Tubbergen toe. De ‘prijs’ is volgens burgmeester Anko Postma bedoeld als motivatie.

De Steek onder water is een ludieke ‘prijs’ voor het dorp dat de grootste misser heeft begaan het afgelopen jaar. Daarvoor worden eerst alle dorpen kritisch onder de loep genomen. Dit jaar lag deze eervolle taak weggelegd voor waarnemend burgemeester Anko Postma.

Verbinding is het ‘sleutel’woord

Nadat alle gemeentelijke carnavalsverenigingen een plek hebben gevonden in de hal van het gemeentehuis, heet burgemeester Anko Postma iedereen van harte welkom. “Het is een eer om hier vandaag onderdeel te mogen zijn van dit illustere gezelschap”, spreekt hij het gezelschap toe.

Als burgemeester van de gemeente Tubbergen begon ik in september aan een reis door alle negen kerkdorpen van mijn nieuwe thuis in Twente. Maar dat het bij de ‘Tour de Tubbig niet op zou houden, werd mij al snel duidelijk.” De burgemeester vertelt vervolgens over zijn positieve ervaringen tot dusver met carnaval in Tubbergen, waarin hij verbinding ‘de rode draad’ noemt. “En laat ‘verbinding’ nu één van de belangrijkste ambities zijn van waaruit ik in mijn ambt van burgemeester begon. Bovendien is een sleutel tevens een van verbinding.” alduds Anko Postma.

Met het overhandigen van de gemeentelijke carnavalssleutel aan prins Thijs en adjudant BJ, geeft burgemeester Postma namens het voltallige college de zeggenschap over de gemeente Tubbergen de komende carnavalsweken uit handen. “Dat doe ik vol vertrouwen. Ik hoop dat jullie dit bijzondere symbool van verbinding de komende tijd bewaken en koesteren.”

Omgekeerde wereld in Vasse, Manderveen heeft ontspanning nodig

Nadat de sleutelhoogheden de gemeentelijke proclamatie voor hebben gelezen is het tijd voor de tweede ceremonie deze ochtend. Evenals zijn voorgangers maakte burgemeester Anko Postma hiervoor een rondje door alle dorpen van de gemeente Tubbergen. Te beginnen in Vasse. In het Spekscheetersdorp viel het de burgemeester op dat er een laadpaal voor elektrische auto’s was geïnstalleerd. “Wel een beetje de omgekeerde wereld trouwens”, merkt hij op. “Eerst een hypermoderne laadpaal installeren, en daarna pas riolering en elektra aanleggen… op het evenemententerrein welteverstaan.” In Manderveen vond hij ’t wel erg rustig op straat. De inwoners bleken allemaal druk te zijn met vrijwilligerswerk. “Zodra de navelstreng is doorgeknipt, wordt de Mandervener ingeschreven bij Cv de Venfluiters, daarna pas bij de Burgerlijke stand, op de ledenlijst bij VV Manderveen en de basisschool”, legt hij uit. “Om die open te houden is tijd voor ontspanning ook belangrijk.” Die is volgens de burgervader onder andere te vinden in de voortuin van de familie Oosterik die er afgelopen december een succesvolle lichtshow hield.

PC Hooftstraat in Reutum of Mc DOKsnald in Fleringen

“In Reutum verlichten ze niet slechts één tuin maar het hele dorp tijdens Reutum in het Licht”, informeert hij over het Pin’ndorp. “En met het beoogde, nieuwe Kulturhus in de kerk verbindt het dorp niet alleen door led verlichting. Nu rijst de vraag: gaan kerkgangers naar Bays of gaan Baysgangers naar de kerk? Reutum heeft veruit het grootste aandeel in maatschappelijk vastgoed binnen de gemeente Tubbergen. Nog even en Reutum heeft z’n eigen PC Hooftstraat! Hopelijk niet alleen met een ‘Pin(’n) -kassa’.” Over Fleringen benoemde de burgemeester de grote metamorfose die het dorp ondergaat. “De kerk krijgt een andere, multifunctionele invulling en Kulturhus de Spil draait overuren. Het is zelfs het enige dorp met een heus kasteel! Wat is jullie volgende stap Fleringen, als toekomstige Metropool van de gemeente Tubbergen? Een Starbucks of Mc Donalds filiaal in het pand van DOKS? Mac DOKs-nald Fleringen?”, vraagt hij de afgevaardigden van Cg de Kroesmennekes. Tegelijkertijd kreeg hij naar eigen zeggen ‘kamervragen’ van de lokale kleuters over de ‘nieuwe’ basisschool. “Leuk al die ambities Fleringen”, besluit hij. “Maar Mac DOKs-nald moet maar even wachten.” Albergen in het nieuws maar Langeveen bescheiden? De ambities zijn in Albergen met het kunstige staaltje architectuur in de voormalige kerk volgens hem volledig uitgekomen. Maar recent haalde het dorp het nieuws vanwege de beschieting van een pand. “Om vervolgens op de cover van het Bokk’nblad prins Arjan en sik Mart van Cv de Alberger Bökke te zien staan met een luchtbuks in de hand. Na een misprijzende van de burgemeester ging Langeveen onder het vergrootglas. Het dorp dat hem in september verwelkomde met een glaasje Kuiernat. Tevens het dorp dat zo bescheiden lijkt. “Maar ondertussen hebben ze straks zo’n beetje alle faciliteiten in één dorp ondergebracht, schrijven zij jaarlijks de eerste carnavalsoptocht in de gemeente Tubbergen op naam en zijn carnavalisten uit alle dorpen nadien present in de nog immer uitdijende feesttent… Hoezo bescheiden, Langeveen?”

Van hinkstapsprong in dorp G naar een schijtende koe in Dubbeldorp

“In Geesteren is van stilstand evenmin sprake”, luidt zijn betoog. Het meest vitale dorp van Nederland worden, is namelijk al tijden een van de grootste ambities van- en in Geesteren. “Met bewegen, gezondheid, sociale cohesie en verbinding als speerpunten”, licht de burgemeester toe. “En niet met kleine stapjes maar in hink-stap-sprong. Ook was hem ingefluisterd dat dorp G. bekend staat als ‘bloasdorp’. “Omdat muziekvereniging St. Caecilia al 95 jaar bestaat? Ook, èn vanwege de -laat ik me politiek correct uitdrukken- ‘goed ontwikkelde zelfverzekerdheid’ van de inwoners”, omschrijft hij subtiel. Of die terecht is, ervaart hij op een later tijdstip zelf wanneer hij de ‘leeuw in de bek kijkt’ tijdens de uitgestelde partij jeu de boules op de nieuwe banen. “Maar eerst nog even trainen.” In dubbeldorp Harbrinkhoek-Mariaparochie wordt er op de voetbalvelden van MVV ’29 ook volop getraind. Maar ook gepoept. “Daar scheet een koe… op het voetbalveld”, klinkt het verbaasd. De voetbalvereniging kreeg er het hele dorp mee in actie. Zelfs de basisschool floreert er. Terwijl in overige Tubbergse dorpen het leerlingenaantal afneemt. “Maar kortstondig navorsen leerde ons dat 60 procent van de jonge studentjes helemaal niet uit Dubbeldorp komt, maar uit Almelo!”

Drie ‘hooggeplaatste’ nieuwe vrijwilligers voor Glasrijk Tubbergen

De ‘Tour de Tubbig’ eindigde in Tubbergen. “Ondanks al het gemopper en geklaag ligt de Julianastraat nog altijd vol met drempels. Niks is er tot nu toe aan gedaan”, concludeert burgemeester Postma. “Het spannende Centrumplan is inmiddels ook wel toe aan een flinke dot (verbindings)peper. Anderzijds is er ,met name in het najaar, elk weekend volop feest op het Raadhuisplein met onder meer de Volks- en Schuttersfeesten, Festiball, Oktubberfest en Glasrijk.” Over het laatste event wil hij graag iets kwijt. “Het is toch te gek voor woorden dat zo’n toonaangevend evenement geen enthousiaste vrijwilligers kan vinden die mee willen helpen?! Dit in een dorp dat juist bekend staat om het grote vrijwilligerslegioen bij clubs, verenigingen en activiteiten. Onvoorstelbaar! Daarom bied ik mijzelf aan als vrijwilliger voor Glasrijk Tubbergen, en nodig prins Rob en adjudant Thijs uit om dit de komende editie in elk geval één dag samen met mij te doen. Wat is hierop jullie antwoord?” Na een volmondig ja reikt hij aan beide Tubbergse hoogheden de Steek onder Water uit met de woorden: Voor mij staat deze prestigieuze prijs dit jaar symbool voor motivatie en verbinding. En als er één dorp motivatie kan gebruiken is het Tubbergen wel.”

‘Niet één maar twee dagen’

Adjudant Thijs reageert hierop met een spontaan abc-tje. “De D staat voor Dorpsplein. Daar mag inderdaad wel wat aan gebeuren”, zegt hij. “En wat Glasrijk betreft: één dag vrijwilligerswerk vinden wij niet genoeg. Wij helpen sowieso twee dagen mee!” Een daverend applaus klinkt door de hal van het gemeentehuis. Ter afsluiting verplaatst het gezelschap zich naar buiten waar de sleutelhoogheden volgens traditie een symbolische sleutel ophangen aan het carnavalsmonument. De laatste handeling van de ceremoniële ochtend. De carnavalisten zetten daarna koers naar ’t Oale Roadhoes om samen te proosten op een geslaagde bijeenkomst.