Sport & Vrijetijd

Noord wint de 67e editie om de zilveren kloot, na een incidentrijke wedstrijd

REUTUM - Noord heeft voor de vijfde keer op rij de jaarlijkse wedstrijd om de zilveren kloot het gewonnen. Zondag 3 september heeft deze weer plaats gehad op de Haarlerheide te Reutum. Na het traditionele bloemen leggen bij de 3 gedenkmonumenten door onder andere de veuropscheeters van Zuid en Noord; te weten William Hobbelink en Dennis Monnikhof kon het spektakel onder leiding van scheidsrechter Gerrit Hofsté van start gaan.

Zuid begon sterk en nam meteen een voorsprong van 30m. Men wist dat uit te bouwen naar een voorsprong van bijna één schot, na 10 schoten In de wedstrijd. Door een iets minder geplaatst schot van Zuid kwam de kloot In de berm terecht. Volgens de klootschietregels mag je dan 5 m (2,5 stok) richting het midden van de baan omleggen, alwaar de stok wordt neergelegd. De schutter dient dan tussen de virtuele lijn kloot-stok, te gooien. Helaas, en zo zie je maar dat er behoorlijk wat druk op deze wedstrijd ligt, ging dat mis voor de schutter van Zuid en liet hij de kloot buiten het afzetgebied los. Dit betekent dat de scheidsrechter niet anders kon dan het schot ongeldig te verklaren en de volgende schutter van Zuid te laten werpen. Hierdoor kwam Zuid ineens een schot achter te liggen.

Richting het einde van de eerste helft werd de afstand van de Noord steeds groter en groter en na 25 schoten lag Noord twee schoten voor op Zuid. Dit mede dankzij een enorm lang schot van Olivier Scholten. In het begin van de tweede helft wist Zuid langzaamaan terug te komen In de wedstrijd en het verschil bedroeg halverwege de tweede helft nog slechts één schot. De 10e worp van Noord ging de mist in. Echter doordat deze kloot werd tegengehouden door een stoel waarop een speler van Zuid zat en deze (doordat hij opsprong) bewoog en (ongelukkig) tegen de kloot, kwam mocht de worp over. Geluk voor Noord dus. Vanzelfsprekend, en dat zul je altijd zien, produceerde Noord toen een zeer lange worp. Enkele beurten later gebeurde precies hetzelfde wederom een worp van Noord die de mist in ging en die tegen een stoel aankwam, echter op deze stoel zat niemand en was daarmee een ‘dood object’ dus de worp ging niet over. Geluk voor Zuid. In het laatste deel van de wedstrijd kwam Zuid sterk op zetten en wist het de afstand te reduceren tot minder dan één schot. Temeer ook omdat bij Noord de 21e schutter een hamstringblessure had opgelopen en hij zijn tweede worp volledig uit stilstand moest doen (wissels zijn niet toegestaan als de wedstrijd eenmaal is gestart). Maar uiteindelijk had Noord nog een paar kanonnen aan het eind en werd de wedstrijd toch door Noord met 1,5 schot gewonnen.

Noord was blij met de overwinning, maar de prijs voor beste individuele prestatie ging (bijna traditiegetrouw) naar William Hobbelink, die in de selectiewedstrijd in 5 worpen 900 meter en 85cm had overbrugd, daarmee mag hij zich het komend jaar Twents Kampioen noemen. Noemenswaardig is dat Noord dit jaar werd aangevoerd door Dennis Monnikhof, die in 2017 dit ook was, maar dan bij Zuid. Hij is de 2e persoon ooit die zowel voor Noord als Zuid veuropscheeter is geweest in de lange historie.