Sport & Vrijetijd

Nationale winst voor Jan Nijboer uit Geesteren

GEESTEREN - 9 Juli 2022 werd een unieke dag voor Jan Nijboer uit Geesteren. Nadat vorige maand Henry Dekker uit Manderveen al een glorieuze overwinning op zijn naam wist te schrijven dachten velen in Tubbergen dat het daarbij zou blijven. Een NPO-overwinning of zelfs een Nationale overwinning komt immers niet ieder seizoen voor. Niets bleek minder waar. Op de Nationale vlucht vanaf Vierzon (663 km.) wist de NL21-065 van Jan alle 9.565 duiven in Sector 3 voor te blijven. Voor een duivenliefhebber is dat een droom die uitkomt, er zijn maar weinig liefhebbers die dat mee mogen maken. Bovendien was er sprake van een noordoostenwind, de omstandigheden waren dus zwaar. Op deze bijzondere dag werden ook de duiven uit Sector 4 gelost in Vierzon. De duif van Jan Nijboer bleek ook van al deze duiven de snelste te zijn. De NL21-065 was dus de snelste duif van een totaal van 15.527 duiven. Dat is een unieke prestatie van Nationale klasse.

Een hok vol met topduiven

Naast zijn oude stam heeft Jan in de loop der jaren vele successen geboekt met de duiven van J. Wessels en Zoon en wijlen Jan Borggreve uit Tubbergen. Recent is er flink geïnvesteerd in de crème de la crème van Nationale topliefhebbers Dolf en Ruud Bakker uit Zoelen. De absolute top duif op het hok van Jan is ‘Javinky’, winnaar van 2. Asduif WHZB/TBOTB 2018 en 1. Asduif Eendaagse Fond Afdeling 9 in 2018. Deze duif is de favoriet van Jan en staat aan de basis van vele succesvolle duiven. Na ‘Javinky’ stond zijn zoon ‘Javinky Junior’ (1e NPO) op en had Jan ook de allerbeste Eendaagsefond duif van Nederland met ‘Olympic New Jan’! Ook was ‘Olympic Turbo 205’ genomineerd voor de Olympiade. Eind 2021 heeft Jan zijn vliegduiven verkocht, is hij verhuisd naar Geesteren, sloot hij zich aan bij P.V. De Luchtbode Tubbergen en heeft hij een prachtige accommodatie gebouwd voor zijn duiven. Jan heeft op dit moment dus een jonge vliegploeg tot zijn beschikking, een ploeg met veel potentie getuige deze Nationale overwinning.

De Nationale winnaar

De NL21-065 laat zien uit het goede hout gesneden zijn, niet verwonderlijk wanneer we naar de afstamming kijken. De ‘065’ is een kleinzoon van de beroemde ‘De Jan’ van Pieter Veenstra uit Drachtstercompagnie. ‘De Jan’ is al vader van de 1. Nationale Asduif WHZB 2007 en is zelf weer een kleinzoon van de wereldberoemde ‘Kannibaal’ van wijlen Dirk van Dyck uit Zandhoven (België). De moeder van de Nationale winnaar komt van het kampioenenhok van Hilbert en Rik Doldersum uit Westerhaar en is een volle zus van ‘Tijn’. ‘Tijn’ was al de beste Vitesse duif van Nederland in de toonaangevende WHZB-competitie. In haar stamkaart zien we beroemde duiven van Leo Heremans uit Vorselaar zoals ‘Di Caprio’ en ‘Olympiade 003’. De ‘065’ is inmiddels verhuisd naar het indrukwekkende kweekhok van Jan, waar hij gekoppeld is aan een dochter van ‘Harry Junior’ van Jan Hooymans. Ongetwijfeld zullen er nog veel succesvolle nazaten volgen! Jan, proficiat met deze geweldige overwinning!