Sport & Vrijetijd

KV Vooruitzicht wint negen medailles bij EK klootschieten

OLDENZAAL - Van klootschietvereniging Vooruitzicht mochten drie schutters deelnemen aan het Europese kampioenschap klootschieten. Dat vond dit jaar plaats in Neuharlingersiel in Duitsland. Imke Haring o/g Brugger mocht op het onderdeel veld in actie komen. Voor haar was dit de tweede keer dat ze mee mocht doen aan het EK. De vorige keer was bij de meisjes en nu dus bij de dames.  

Voor Max Oude Engberink was dit het allereerste EK. Hij mocht als beste jongen van Nederland in actie komen bij de jongens op het onderdeel veld en straat. Ook voor zijn zus Evy Oude Engberink was dit het eerste EK. Zij mocht in actie komen bij de meisjes op het onderdeel veld en zetten. Zowel Max en Evy hadden nog geen ervaring met zo’n groot toernooi. Voor hun was het meedoen al een hele ervaring.

Het EK klootschieten begon met het onderdeel veld. Als eerste gingen de jongens en dus Max van Vooruitzicht van start. Hij zat in de laatste groep van de jongens. Met leider Marcel Oude Engberink en een aantal supporters van Vooruitzicht begon hij vol goede moed aan het toernooi. Door tien goede worpen te verrichten op een moeizaam lopend veld, wist hij een afstand van 880,55 meter te behalen. Dit bleek genoeg te zijn voor een podiumplaats. Vol blijdschap mocht hij de bronzen plak in ontvangst nemen. Met Nederland op plaats drie, acht, elf en veertien wisten de jongens als team ook een bronzen plaats te behalen.

Na Max mocht Evy Oude Engberink van start. Met een moeizame start wist ze haar zenuwen onder bedwang te houden en ging ze beter en beter gooien. Dit leverde een eindstand van 577,70 meter op. Hiermee eindigde ze op een fantastische achtste plek. Haar teamgenoot Lotte Telgenhof oude Koehorst wist zilver te pakken en Dylana Bijen werd vierde. Hiermee eindigden de meisjes als team op een zilveren podiumplaats.

Na Evy mocht Imke Haring beginnen aan haar EK. Het werd steeds drukker en drukker op de baan maar daar liet Imke zich niet door beïnvloeden. Zij gooide tien fantastische schoten en eindigde op een afstand van 732,75 meter. Hiermee werd ze derde van de Nederlandse dames en in totaal werd ze achtste. Super knap. Silke Tulk werd van Nederland Europees kampioen en samen met de andere resultaten van de Nederlandse dames wist het team op een zilveren podiumplek te komen.

Op dag twee was het onderdeel straat. Normaal zijn de Ieren hier de baas maar dit jaar ging Nederland er met de prijzen vandoor. Max had afwisselend goede en minder goede worpen en eindigde met tien schoten op een afstand van 1337,70 meter. Dit leverde hem een twaalfde plaats op. Bart Lucas werd van Nederland tweede. Samen met de jongens mochten ze ook hier het brons in ontvangst nemen.

Bij de meisjes kwamen twee Nederlanders op het podium. Merle Aveskamp werd Europees kampioen en haar zus Silke werd derde. Evy mocht als reserve samen met het team door deze goede resultaten het goud in ontvangst nemen. Ook bij de dames werden twee podiumplaatsen behaald. Silke Tulk werd opnieuw Europees kampioen en Suzan Zieverink werd derde. Ook de andere dames lieten zien wat ze konden en samen met het team mocht Imke als reserve het goud in ontvangst nemen.

Toen brak dag drie aan. Het onderdeel zetten waar de Duitsers niet te verslaan zijn. Evy gooide een persoonlijk record van 37,10 meter en ook de andere twee worpen waren hier in de buurt. Met een totaal van 106,45 meter werd ze knap achtste. Ook de andere meisjes deden het goed en samen met het team mochten de meisjes het brons in ontvangst nemen. Ook de dames hielden het hoofd koel en hierdoor mocht Imke samen met het team als reserve het brons in ontvangst nemen.

Hierdoor eindigde het EK klootschieten met drie medailles voor Imke Haring. Alle drie (goud, zilver en brons) met het damesteam. Max Oude Engberink heeft een fantastische individuele medaille gewonnen en twee medailles met het team. Alle drie medailles waren brons. Ook voor Evy Oude Engberink eindigde het EK met drie medailles. Samen met het team veroverde zij het goud, zilver en brons. ”Super gedaan allemaal. Wij zijn trots op jullie en ook trots op alle Nederlandse schutters die mee mochten doen aan het EK. Wel of niet in de prijzen jullie hebben het super gedaan”, aldus de vereniging.