Sport & Vrijetijd

Knappe prestaties tijdens EK klootschieten van Rob Scholten en Sophie Koebrugge

HARBRINKHOEK - Afgelopen hemelvaartsweekend vond in Neuharlingersiel in het noorden van Duitsland het Europees kampioenschap klootschieten plaats. Op het hoogste niveau werd er hier gestreden om het kampioenschap. Aan dit toernooi namen sporters uit Duitsland, Ierland, Italië en Nederland deel, waarbij Duitsland met twee bonden, de FKV (organiserende bond) en de VSHB.

Ook Nederland was zeer sterk vertegenwoordigd en maakte vooraf al kans op enkele Europese titels. Voor K.V. Niej Haarbig waren het Rob Scholten en Sophie Koebrugge die deelnamen aan het EK. Rob was in 2016 al Europees kampioen op het veld en in 2022 werd hij door ongelukkige omstandigheden tweede. Hij was dit jaar wederom één van de favorieten voor de veldtitel. Voor Sophie was het haar eerste EK, maar ze mocht direct op alle drie de onderdelen laten zien wat ze kon, het veld, de straat en het zetten.

Op donderdag was de openingsceremonie, een grote parade door het dorp Neuharlingersiel. Ook K.V. Niej Haarbig was sterk vertegenwoordigd met vele supporters deze dagen. Op de vrijdag stond het veldtoernooi op de planning, nog meer supporters van K.V. Niej Haarbig want er reden nog twee busjes extra van Harbrinkhoek naar Neuharlingersiel.

Allereerst was Sophie bij de dames aan de beurt en zij gooide een puike wedstrijd. Ze had er ook hard voor getraind en dit was ook weer te zien tijdens haar wedstrijd. Ze was echter wel een van de jongste dames met de minste ervaring en kwam uiteindelijk dan ook wel iets te kort op de top waar bijvoorbeeld Silke Tulk opnieuw Europees kampioen werd. Sophie gooide een prachtige wedstrijd en was in haar groepje de sterkste. Uiteindelijk werd Sophie, na een goede wedstrijd te hebben gegooid, knap negende met 699,10 meter. Met het damesteam pakte ze op dit onderdeel zilver.

Rob Scholten

Dit moest de dag van Rob Scholten worden en dat zou het ook worden, waar het niet dat het veld er ontzettend slecht bij lag. Het was slecht gemaaid en het was een oneerlijke baan door een stop/startpunt vanaf de 700 meter. Rob begon ontzettend goed, na z’n eerste schot lag hij al tien meter voor op concurrent Daniel Heiken (FKV) en Martin Coppinger (Ierland). Na vier schoten lag Rob al op de 465 meter, terwijl de andere heren rond de 410 meter lagen. Rob gooide een fantastische wedstrijd.

Ook z’n vijfde en zesde schot waren super, waarna hij al op de 724 meter. lag, Heiken lag nog maar op de 677 en Coppinger was al gezien. Hier werd de wedstrijd beslist aangezien Heiken zijn zevendse schot nog kon doen op dit 1eerste deel van de baan (het mooie deel), omdat hij nog niet over de 700 meter lag. Rob moest zijn zevende schot doen op het tweede deel van de veldbaan, het ’knollenveld’ met hoog gras en hooi op de baan. Na dit zevende schot was het verschil nog maar 19 meter. Ook schot acht en negen waren van beiden goed en het kwam op het laatste schot aan. Haiken had ‘m goed, maar Rob had ‘m ook fantastisch en het zag er goed uit, totdat...de kloot bij de laatste meters in lang gras terechtkwam, zeer snel vaart verloor...en net tekort kwam. Met 1.066,95 meter lag hij slechts 1,05 meter achter Heiken met 1.068 meter. In de groep ervoor zat James O’Donavan uit Ierland met 1.068,15 meter en daar kwam hij 1,20 meter op tekort.

De teleurstelling was groot, want na een fantastische wedstrijd moest Rob genoegen nemen met een derde plaats, daar waar hij echt de beste van allemaal was en het Europees kampioenschap verdiende. Ook met het herenteam werd hier de bronzen medaille gewonnen.

Zaterdag

Zaterdag stond de straatwedstrijd met de stalenkloot op het programma. Ook hier mocht Sophie weer aan de start verschijnen. Ze gooide over het algemeen een goede wedstrijd, maar geen foutloze, waardoor ze niet genoeg meters haalde om zich met de top te kunnen meten. De top waar ook hier Silke Tulk weer op één kwam te staan. Sophie werd toch met 1.234,65 meter knap veertiende op dit onderdeel. Maar weer mocht ze naar het podium, want in het landenklassement wonnen ze hier het goud.

Zondag

Op de laatste dag, de zondag, stond het onderdeel zetten op het programma. De Duitse zetkloot moest hierbij drie keer zover mogelijk door de lucht worden gegooid, waarna de drie afstanden bij elkaar de eindscore opleverde. Dit is het onderdeel van de Duitsers, dus voor Nederland was hier geen eer te behalen. Sophie gooide goed en haalde een totaal van 91,90 meter, goed voor een negentiende plaats. In het landenklassement opnieuw een bronzen plek.

Het verschil bij de heren op dit onderdeel was nog veel groter. De Duitsers gebruiken hierbij de slingertechniek met de springplank of de discustechniek. Hiermee weten ze dan afstanden van tussen de tachtig en negentig meter per schot te halen. De beste Nederlandse heren komen hier net verder dan zestig meter. Een goede positie voor Rob zat er dan ook niet in op dit onderdeel. Met in totaal 171,00 meter werd hij 31e, maar wel de nummer drie van Nederland op dit onderdeel. Er was op dit onderdeel dan ook geen medaille voor Nederland weggelegd.

De vereniging uit Harbrinkhoek kan terugkijken op een mooi kampioenschap. Sophie met het landenteam brons op het veld, goud op de straat en brons bij het zetten en Rob individueel brons op het veld en met het landenteam brons op het veld en goud op de straat. In totaal haalde Nederland individueel de meeste gouden plakken, maar liefst vier stuks, waardoor dit toernooi voor het hele Nederlandse team meer dan geslaagd was.